MENÜ

Az ország ellátása megfelelően biztosított a 2019-2020-as szezonban

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Agro Napló 2019.08.15.

Véget ért idei aratás, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

 

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint az idei nyár első felére jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Őszi búzából jó, közepes lett a termés. Ezt azt jelenti, hogy a 952 ezer hektáros termőterületről, hektáronként 5,27 tonna átlaghozammal 5 millió tonnás össztermés került a magtárakba. A termény minősége a fehérje és sikértartalmat tekintve jó.

Az őszi árpánál a 2018-as és az öt éves átlagot is meghaladva, 218 ezer hektárról hektáronként 5,49 tonna átlaghozammal 1,2 millió tonnás össztermést takarítottak be. A repcénél a területcsökkenés miatt a 296 ezer hektáros termőterületről hektáronként 2,95 tonna átlagtermés mellett, a tavalyinál 12 százalékkal gyengébb, ugyanakkor az öt éves átlagnál 5 százalékkal jobb, 874 ezer tonnás lett az össztermés.

A hazai piaci árak a nemzetközi gabonapiaci trendeket szorosan követik. Így jelenleg a tavalyi árszinteken mozognak az árak. De az európai kontinensen tapasztalható időjárási anomáliák ezen még változtathatnak – jegyzik meg a szakértők.

A termelők a kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezonon vannak túl, ám erőfeszítéseiknek köszönhetően az ország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban és exportra is bőven jut majd több millió tonna áru – olvasható a minisztériumi összegzésben.