2024. március 29. péntek Auguszta

Az ország összes agrárszakképző centrumával megállapodást kötött a MATE

Agro Napló
A közép- és felsőfokú agrárképzés gyakorlati és elméleti tudás szintjének javítása érdekében lépett szakmai partnerségre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint az öt agrárszakképzési centrum – közölte a felsőoktatási intézmény az Agro Naplóval.
Fotó: MATE

A kooperáció értelmében a szerződés aláírói közösen vállalják a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakemberutánpótlásának biztosítását, továbbá az együttműködés kitér az okleveles technikusképzés tantervi kereteire és az oktatott ismeretanyagok felsőoktatási tanulmányokba történő beszámításának rendszerére.

Az együttműködés értelmében a közép- és felsőfokú agrárképzés színvonalát jelentősen javítják a tanulók és hallgatók elméleti és gyakorlati tudásának fejlesztése érdekében.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozó szakemberek utánpótlása kiemelt stratégiai feladat. Ennek egyik módja, hogy hidat képezünk a közép- és felsőfokú szakképzés intézményei között, illetve összehangoltan, a piac elvárásainak megfelelően emeljük a képzési színvonalat – mondta a megállapodás aláírásának kapcsán Csányi Sándor, kuratóriumi elnök.

Az eseményen az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az szakminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében. „Nálunk tanul az agrárszakképzésben résztvevő összes tanuló csaknem 70 százaléka, több mint 12 ezer diák” – tette hozzá.

Nagy István kifejtette: tavaly óta a tárca által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban kezdte meg a tanévet, amelyek helyi szinten adnak választ a gazdaság igényeire. A most létrejött megállapodás még magasabb szintre emeli az intézmények együttműködését, a szervezeti működés minőségének javulását és az összehangolt munka hatékonyságát – emelte ki a miniszter.

Fotó: MATE

„Az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulók megismerjék az adott ágazat felsőfokú követelményrendszerét, elősegítve a szakterületen az életpályamodelljük kialakítását, továbbá az okleveles technikus képzés nyújtotta többletpontok segítségével a diákok könnyebben nyerhetnek felvételt a szakirányú felsőoktatási képzésbe, így a technikumban megszerzett gyakorlati tudással elhivatott szakemberek kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba professzor, a MATE rektora az együttműködés aláírási ceremóniáján.

A MATE a megállapodásnak köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy értékelje a centrumok tanüzemeiben meglévő gyakorlati lehetőségeket, a hallgatók számára üzemi gyakorlatokat, bemutatókat, szakmai kísérleteket és feldolgozási órákat tartson.

Június végén ünnepélyes keretek között, a Gödöllői Királyi Kastélyban került aláírásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az öt agrárszakképzési centrum közötti együttműködés – Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Nagy István agrárminiszter jelenlétében – közölte a MATE Médiaközpontja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fontos összefogás a magyar agráriumban

Fontos összefogás a magyar agráriumban

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!