Az őshonos fajok genetikai megőrzéséről egyeztettek az Őrségben

Agro Napló
Őriszentpéteren zárult pénteken a Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával készített génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése – tájékoztatott az agrártárca. A szakmai fórumon azok a helyi gazdálkodók és természetvédelmi szakemberek vettek részt, akik bekapcsolódtak az Őrségi Nemzeti Parkban indított, az őshonos állatfajták megőrzése érdekében indított helyi programokba.

V. Németh Zsolt, a szaktárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a rendezvényen hangsúlyozta: a Magyarországon őshonos növényi és állati génállományok nemzeti kincsek, sőt a hungarikumokon keresztül a nemzeti identitás részei is, ezért a génmegőrzésben az állami szerepvállalás fontossága megkérdőjelezhetetlen. Hozzáfűzte: az agrárbiológiai sokféleség megőrzése a genetikai erőforrások védelme kiemelt kormányzati szándék, az egész Kárpát-medencére kiterjedő génmegőrzési stratégia pedig a rövid- és középtávú célokat, illetve az azokhoz kapcsolódó feladatokat is tartalmazza.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Beszámolt arról is, a génbankok Európában 1,7 millió tételt őriznek, amelyekből 150 ezer található Magyarországon, 130 ezer a Növényi Diverzitás Központ gyűjteményében, 53 ezer pedig genetikai szempontból kifejezetten unikális. V. Németh Zsolt ugyanakkor arra is rámutatott: a génmegőrzés Európában és Magyarországon is évről-évre fejlődik, de a génbankokba begyűjtés üteme sajnos továbbra sem haladja meg a fajták eltűnésének, kipusztulásának ütemét.

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos előadásában elmondta: a nemzeti génmegőrzési stratégia - amely a vidékfejlesztési stratégia részének tekinthető - a társadalmi egyeztetést követően rövidesen a kormány elé kerül jóváhagyásra. A stratégia szavai szerint tartalmaz intézményfejlesztési igényeket, de meghatározza a legfontosabb génmentési, génmegőrzési és génhasznosítási feladatokat is. Génmentésen a génállomány összegyűjtését, őrzésen egy génbanki hálózat létrehozását és fenntartását, génhasznosításon pedig például olyan helyi termékek létrehozását kell érteni, amelyek egyebek között őshonos fajták újra megjelenését és népszerűsítését jelentik.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Mezőszentgyörgyi Dávid kitért arra, hogy az Őrségben például tovább folytatódik a magyartarka marha és a muraközi ló tenyésztésére és kihelyezésére indított nemzeti parki program, de bekapcsolódhatnak az őrségiek akár a rövid szőrű magyar vizsla genetikai megőrzése érdekében induló programba is. Hozzátette: az őshonos állatfajták genetikai megőrzése mellett, mintegy 70 ezer olyan növényfajta van Magyarországon, amelynek megőrzéséről genetikai szempontból gondoskodni kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!