Az új borszabályozás a termelőknek kedvez

Agro Napló
Elkészült a borágazat újraszabályozásának koncepciója, ami kiszámítható és támogató környezetet biztosít a termelők számára, hogy a legfontosabb feladatukkal, a jó bor megalkotásával foglalkozhassanak – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára március elején Budapesten, a 8. Borkonferencián.
Fotó: AM

Feldman Zsolt szerint a piaci és technológiai folyamatok rendkívül felgyorsultak, de a tervezett új borszabályozás jobb feltételeket biztosít az értékesítéshez és csökkenti az adminisztrációs terheket. Az államtitkár a változtatási szándékot azzal indokolta, hogy a csaknem két évtizedes, jelenlegi borszabályozást az eltelt idő tapasztalatai és az egyre fejlődő informatika lehetőségei már meghaladták.

A most készülő új bortörvényhez a korábbi 9 végrehajtási rendelet helyett legfeljebb egy kormányrendelet és 1-2 miniszteri rendeletet kell kapcsolni, a borágazat szabályozását össze kell hangolni a hatályos közigazgatási elvekkel és szabályokkal – fogalmazott. Hozzátéve: az új szabályozás alapja a borágazat papíralapú ügyintézésének felváltása elektronikus rendszerrel, ami a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatkezelést és gazdálkodást tesz lehetővé. Ezt egészítené ki többek között az ellenőrzési rendszer átalakítása, a borok forgalomba hozatalának egyszerűsítése, és két új eredetvédelmi kategória bevezetése is.

Feldman Zsolt arra számít, hogy az összes tervezett változás akár 90 százalékkal is csökkentheti az adminisztrációra fordítandó időt, hatékonyabbá teheti az ellenőrzést, hozzájárul a magyar borok minőségi javulásához, és erősítheti a földrajzi árujelzők védelmét. Az elektronikus ügyintézés alapját jelentő ePincekönyv nyilvántartási és ügyintézési rendszer 2021 nyarán kezdhet működni. A tervek szerint a csatlakozás borászoknak 5 ezer hektoliteres bortermelés vagy szőlőtermelőknek 100 hektár feletti termőterület felett lenne kötelező az első ütemben, de önkéntes alapon minden termelő használhatná – mondta az államtitkár.

Ismertette: az Agrárminisztérium 14 millió eurós – csaknem 5 milliárd forintos – borpromóciós támogatási csomagjának pályázati időszaka hamarosan elkezdődik. Véleménye szerint a támogatás minden korábbinál nagyobb segítséget nyújt ahhoz, hogy a borászok jobb értékesítési helyzetbe kerüljenek a külföldi piacokon. Az értékelési szempontok közül kiemelte a megfelelést a borrégiós promóciós terveknek, valamint a közösségi bormarketing-elemek használatát.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke üdvözölte az állami promóciós támogatást, de hangsúlyozta, hogy valódi megújulás elképzelhetetlen a termelők elkötelezettsége és szemléletváltása nélkül. Véleménye az volt, hogy a magyar borászat megbecsültsége és jövedelmezősége messze elmarad azoktól a lehetőségektől, amelyeket az ország földrajzi adottságai biztosítanak. Az ágazat nehéz örökséget vett át a rendszerváltáskor, a borfogyasztás ráadásul nemcsak belföldön, hanem más országokban is mélypontra jutott - tette hozzá.

A HNT elnöke szerint a magyar borágazat megújítását pontos helyzetértékelésre kell alapozni. Felhívta a figyelmet, hogy a változást a hegyközségek is támogatják, de tartós eredmény csak akkor remélhető, ha a bormarketing-tervek kiállják az idő próbáját, és nem szorulnak néhány év után átalakításra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szőlő is kevesebb lesz az idén

Szőlő is kevesebb lesz az idén

Alacsony, 3,7 millió mázsa szőlőt jelez előre az idei szüret előtt a termésbecslés, és többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számít a haza...

Őszre elkészülhet az új bortörvény

Őszre elkészülhet az új bortörvény

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!