2024. március 29. péntek Auguszta

Az unió agráriuma számára kedvezőtlen megállapodás jött létre

Agro Napló
Az unió agráriuma számára kedvezőtlen megállapodás jött létre miután egy két évtizedes tárgyalási folyamat végén az Európai Unió és a Mercosur-országok (a dél-amerikai közös piac) átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, létrehozva a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét – közölte véleményét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agro Naplóval.

A NAK ugyanis osztja az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek aggodalmát, miszerint az egyezség hatására a dél-amerikai országok – az uniós előírásoknál lazább környezet- és állatvédelmi, illetve élelmiszerbiztonsági szabályozás miatt – olcsó marhahússal, baromfival árasztja el az EU-t, tönkretéve így a helyi termelőket, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és élelmiszer-biztonságot az unió államaiban.

Az állásfoglalás emlékeztet: az EU elsősorban az ipari termékek – például a járművek - piacához szeretne nagyobb hozzáférést kapni, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek exportját kívánják növelni.

A  szerződő felek közötti árukereskedelem jelenleg több mint 88 milliárd euró – azaz mintegy 27 ezer milliárd forint -, a szolgáltatásoké pedig 34 milliárd euró, azaz mintegy 11,5 ezer milliárd forint. Az EU és a Mercosur vezetői azt remélik, hogy a megállapodás növelni fogja ezeket az összegeket, és továbbélénkíti a gazdasági növekedést a két térségben élő több mint 770 millió ember számára.

Az agrárkamarai tájékoztatás szerint a szakértők vélemény az, hogy gazdaságilag mindkét fél számára jelentős a megállapodás. A Mercosur fokozatosan szüntetné meg az EU-ból származó áruk 91 százalékára vonatkozó vámokat, amivel az uniós exportőrök évente mintegy 4 milliárd eurót, azaz mintegy 1300 milliárd forintot takaríthatnak meg. Európa szempontjából az ipari termékek magas vámtarifájának csökkentése kedvező, ami különösen a gépkocsikat érinti. További cél, hogy a cégek szabadon versenyezzenek a közbeszerzésekért, és több bort és tejterméket (például sajtot) adjanak el. Eközben a Mercosur célja a mezőgazdasági termékek exportjának növelése. A megállapodás értelmében a Mercosur 99 ezer tonnás marhahúskvótát kapna 7,5 százalékos vámtarifával, továbbá a cukor és a szárnyasok kereskedelme vámmentes lenne 180 ezer tonna mennyiségig.

A NAK ugyanakkor teljesen egyetért a megállapodást erősen kritizáló mezőgazdasági érdekvédő szervezetekkel, köztük a Copa-Cogeca, az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legjelentősebb érdekvédelmi szervezetének nyilatkozatával, akik szerint az EU megnyitotta Pandora szelencéjét a mezőgazdaságban. Az európai gazdálkodók tartanak a Mercosur-megállapodás következményeitől, miszerint Dél-Amerika – az uniós előírásoknál megengedőbb környezet- és állatvédelmi, élemiszerbiztonsági szabályozás miatt – olcsó marhahússal és baromfival árasztja el az EU-t.

Ezek a termékek, bekerülve az EU piacára tönkretehetik az EU termelőit, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és élelmiszer-biztonságot. A NAK álláspontja szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek a termékek minősége, biztonságossága és az előállítás körülményei tekintetében egyaránt. A NAK továbbá nehezményezi, hogy az utóbbi néhány évben az agrárium szereplő nem kaptak érdemi tájékoztatást a tárgyalások aktuális állásáról, ami semmiképp sem növeli a termelők EU-val szembeni bizalmát.

Az Európai Bizottság által megtárgyalt megállapodást még a 28 tagállamnak és az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie – teszi mindehhez hozzá a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!