Ázsiai piacok nyílnak meg magyar agrártermékek előtt

Agro Napló
Megnyílt a Fülöp-szigeteki piac három magyar húsüzem előtt, egyedi akkreditációjuk tanúsítványát kedden adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere Budapesten – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t. Irán is érdeklődik a magyar gabona-, zöldség- és gyümölcsvetőmag, valamint a növényvédő és rovarirtó szerek iránt.

A szaktárca közleménye szerint a kaposvári, kisvárdai és nyírbátori üzem exportengedélyének kiadását hosszas egyeztetések, valamint egy 2014. októberi helyszíni audit előzte meg. A dokumentumok átvételével egy közel hároméves engedélyezési folyamat zárult le sikeresen. A tanúsítványok átadásával lehetővé vált, hogy a vállalatok a közeljövőben megkezdhessék termékeik exportálását a délkelet-ázsiai országba.

Az agrárminiszterek megállapodtak abban, hogy szakértői csere indul a mezőgazdasági kutatás területén, különösen a rizs és a szarvasmarha tekintetében - közölte a szaktárca.

Kitérnek arra is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2010 óta folytat tárgyalásokat a Fülöp-szigeteki hatósággal - a magyar cégek igényeinek megfelelően - sertés-, baromfi- valamint marhahús exportlehetőségéről. A jövőben további üzemek auditálása várható, ami Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír - írják.

Bővülő magyar-iráni agrárkapcsolat

Magyarország jó lehetőséget lát az agrárexportra Iránba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel azt követően, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a héten Abbas Keshavarz iráni növénytermesztési miniszterhelyettessel tárgyalt.

A közlemény szerint a mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, valamint a kutatás-fejlesztés lehetséges közös formáiról egyeztettek a Földművelésügyi Minisztériumban.

Ezen kívül tárgyaltak a technológiai transzfer lehetőségéről és egy ezt koordináló, kétoldalú szakértői testület létrehozásáról. Kezdeményezték továbbá az élelmiszergazdasági termékkivitel hatósági engedélyezését szabályozni hivatott, állat- és növényegészségügyi együttműködést rögzítő tárcaközi szándéknyilatkozat aláírását.

Fazekas Sándor és az iráni miniszterhelyettes találkozóján szó esett iráni gyógynövények magyar feldolgozásának lehetőségéről is.

A megbeszélésen jelezték: mindkét fél elkötelezett egy agrárkutatás-fejlesztési kormányközi megállapodás aláírásában - ismertette közleményében a szaktárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!