MENÜ

Azt hitte, vége a tojásbotránynak?

2017.10.09.

Bár az elmúlt hetekben már nem találtak újabb szennyezett tojás­szállítmányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az országban, az óvatosság továbbra is indokolt – írta a Magyar Idők szombaton. A hatóság azt tanácsolja, hogy a fogyasztók alaposan nézzék meg, mit tesznek a kosarukba, a termelők pedig csak megbízható forrásból szerezzék be az állományok kezelésére használt szereket.

 

Nem ért véget a nemzetközi tojásbotrány miatt nyáron elrendelt célellenőrzés az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Magyar Időknek elmondta: a laboratóriumban eddig több mint 350 mintát vizsgáltak meg a szakemberek. A kiemelt ellenőrzés során elsősorban a friss tojásra és a közvetlen feldolgozott termékekre, tehát a tojáslére és a tojásporra koncentrál a hatóság, a laboratóriumokban ugyanakkor az egyéb tojástartalmú élelmiszereket és a tyúkhúst is ellenőrzik.

Bár sokkal kisebb rá az esély, a tojás mellett a baromfihúsra is kerülhet a telepeken használt rovarirtó szer. Máig három hazai tojástermelőnél, valamint négy külföldről származó tételben és két Romániából származó hússzállítmányban mutatták ki a laborvizsgálatok a rovarirtó szert határérték feletti mennyiségben. Az eljárások még nem zárultak le, a bírság kiszabása folyamatban van. A Nébih két esetben közfogyasztási cikkel való visszaélés alapos gyanúja miatt feljelentést is tett. Információink szerint a nyomozás jelenleg is folyamatban van. A hatóság honlapján feltüntetett adatok szerint legutóbb szeptember 14-én találtak problémás tételt, akkor egy hazai tojástermelő áruját vonták ki a forgalomból.

A Nébih közölte: bár az elmúlt hetekben valóban nem találtak szennyezett tételt a piacon, az óvatosság továbbra is indokolt. Azt tanácsolják, hogy a fogyasztók vásárlás előtt alaposan nézzék meg, hogy milyen terméket választanak, a termelők pedig csak megbízható forrásból szerezzék be az állományok kezelésére használt biocid készítményeket.

A nemzetközi tojásbotrány a nyár közepén robbant ki, miután kiderült, hogy egyes holland tojások rovarölő szerrel szennyezetten kerültek több európai országba. Ezt követően sorra számoltak be az uniós tagállamok hatóságai arról, hogy szennyezett tételeket találtak az országukban. A tojásokból kimutatott hatóanyag felhasználása rá­adásul tiltott az unióban. A gyanú szerint a Fipronilt Hollandiában illegálisan keverhették bele a baromfi-élősködők elleni szerekbe. A hatóság jelenleg is vizsgálja, hogy a szer hogyan kerülhetett a magyar termelőkhöz.