2024. április 20. szombat Tivadar

Balástyán kezdődött a tavaszi faültetési szezon

Agro Napló
A környezet védelme, fejlesztése mindenki kötelessége, amiért tenni kell; az Agrárminisztérium (AM) a tavaly meghirdetett településfásítási programmal is hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb-nagyobb magyar falvak, városok az eddiginél kellemesebb élőhelyet biztosítsanak az ott lakóknak - fogalmazott az AM parlamenti államtitkár március elején a Csongrád-Csanád megyei Balástyán.

Farkas Sándor a mintegy háromezer lakosú község által elnyert fák ültetésekor elmondta: a  rendszerváltás óta nem volt Magyarországon a mostanihoz hasonló fásítási kezdeményezés. A településfásítást a 2019-ben kezdődött Országfásítási Program részeként indította az agrártárca. A program célja kettős: egyrészt hozzájárul a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települések levegőminőségének, és életkörülményeinek javításához, a zöldterületek bővüléséhez, másrészt a Vidékfejlesztési Programban (VP) rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdészeti támogatásokra is felhívja a figyelmet. A kormány célkitűzése, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növelje.

A 2020 nyarán indult Településfásítási Program közel ötszáz, tízezer lakosnál kisebb település számára biztosít összesen 12 ezer darab sorfát. Ennek közel felét tavaly ősszel ültették el erdész szakemberek és a helyben lakók segítségével a települések, a többire idén tavasszal kerül sor. A tavaszi faültetések sora éppen itt, Balástyán kezdődik és várhatóan április végén be is fejeződik országszerte. A fa a hűsölni vágyónak árnyékot, a madárnak védelmet és odúhelyet biztosít, tisztítja  a levegőt és nem utolsó sorban kellemesebbé teszi környezetünket - fogalmazott az államtitkár.

Újvári László, Balástya polgármestere a település kegyeleti parkját jelölte ki a pályázaton elnyert 30 keskenylevelű kőris, fehér eper és kislevelű hárs ültetésének helyszínéül. Mint fogalmazott, a lakosság támogatását is élvező fásítást a jövőben is folytatni kívánják azért, hogy a jövő generációinak is vonzó helyszínt biztosítsanak – tartalmazza a szaktárca összefoglalója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zöldülő hazai kistelepülések

Zöldülő hazai kistelepülések

Idén júniusban indult az Agrárminisztérium (AM) Településfásítási Programja, a 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer sorfát igényelhettek...

Fél óra alatt fogyott el hatezer sorfa

Fél óra alatt fogyott el hatezer sorfa

Óriási érdeklődés mellett zajlott le az Agrárminisztérium (AM) Településfásítási Programjára történő jelentkezés. A 10 ezer fő alatti települések szám...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!