MENÜ

Barlangok helyett szabadtéri helyszínek

Agro Napló 2020.03.13.

A barlangok helyett szabadtéri helyszínekre várják a nemzeti parkok a látogatókat a „Barlangoljunk!” eseménysorozat szervezői – közölte honlapján az Agrárminisztérium (AM).

 

Emlékeztetnek: a tárca által idén márciusra – hetedik éve – meghirdetett „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várták volna a látogatókat.

A korábbi tapasztalatok szerint a kampányban résztvevő barlangi bemutató helyszínek több tízezer látogatót vonzanak ebben a hónapban. Ezért az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, a koronavírus-járvány miatti tömeges megbetegedés kockázatának csökkentése érdekében, a meghirdetett programokat és a barlanglátogatás lehetőségét a nemzeti park igazgatóságok átmenetileg felfüggesztik. A tervezett programokat egy későbbi időszakra halasztják. Az intézkedés országszerte 40 idegenforgalmi hasznosítású barlangot érint.

A nemzeti park igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy veszt részt ilyen szakvezetésen, programon. Éves szinten több mint fél millió regisztrált látogató érdeklődik barlangjaink iránt. A zárt helyszínek helyett a nemzeti parkok szabadon látogatható tanösvényei, túraútvonalai továbbra is várják a kirándulni vágyókat – tartalmazza tájékoztatás.