MENÜ

Baromfi Termék Tanács: kedvező a hagyományos bioüzemanyagok termelésének korlátozása

2013.09.17.

Egyetért a Baromfi Termék Tanács (BTT) a hagyományos bioüzemanyagok, így a takarmánykukoricából készülő bioetanol termelésének visszaszorításával, mert az nagy konkurenciát jelent az állattartóknak - tájékoztatott a szervezet hétfőn.

A termék tanács az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet: az Európai Parlament a napokban úgy foglalt állást, hogy 10 százalék helyett maximum 6 százalék legyen a közlekedésben felhasznált hagyományos bioüzemanyagok aránya 2020-ra, eközben pedig növekedjen az alternatív forrásokból, például algákból vagy hulladékokból nyert bioüzemanyagok mennyisége.

A második generációs bioüzemanyagokra való áttérés felgyorsításának célja az üvegháztartást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, amely abból fakad, hogy egyre több mezőgazdasági megművelés alatt álló területet állítanak át bioüzemanyag-termelésre - írja a szervezet.

A bioetanol-gyártás a kereslet élénkítésével növeli a takarmánykukorica árait, így az állattartóknak indokolatlan többletköltséget okoz. Ezért a hagyományos bioüzemanyagok termelésének korlátozása csökkentheti a terménypiaci árakat, így kedvező lehet a baromfitermeléssel foglalkozó vállalkozások számára is - áll a közleményben.

 

Forrás: MTI