Behajtási ünnep a Hortobágyon

Agro Napló
Ugyan az idei október végi napokon meleg rekordok dőltek meg, mégis a hagyományokat követve a Hortobágyon lezajlott a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep.

A népszokások szerint ilyenkor a pásztorok behajtják állataikat a pusztai legelőkről téli szálláshelyükre. A behajtás időszakához a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is kapcsolódott. Ebben az évben is áthajtották a pásztorok állataikat a Kilenclyukú hídon. Hagyományos ünnepünkön Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke köszöntötte Hortobágyon, a Szent-Dömötör napi behajtásra érkezett közönséget szombaton. A kilátogatók száma megmutatta, hogy hagyományainkat mélyen tiszteljük.

– Méltán lehetünk büszkék pásztorainkra a Hortobágy adta értékeinkre. Az ország első világörökségi nemzeti parkjában kiváló munkát végeznek – Jakab István emlékeztetett arra, hogy ez a térség, ez a 80 ezer hektár volt Magyarországon, amely átmentette számunkra a magyar szürke marhát. Itt volt az utolsó gulya.

A Hortobágy szélén, Egyeken volt az utolsó mangalica törzsállomány, amit szerencsére sikerült megmenteni. Ma mindegyik őshonos állatunk komoly nemzeti értéket képvisel, és a jövő számára kellő alapot ad. Évszázadokon át lábon hajtották a magyar szürkemarhát Európa nagy piacaira az úgynevezett ökör úton. Hiszem, hogy ezt az utat fel tudjuk eleveníteni. Hiszem, hogy ezáltal még inkább ide hozzuk a turistákat, még többen ismerhetik meg a pusztát. Óriási érték az, amit itt a hortobágyi emberek, a pásztoremberek megőriztek. Valóban  büszkék lehetünk rájuk! – hangzott el

A hortobágyi pásztorok szerint idén nem volt könnyű a nyár, a legelő megsínylette a kevés esőt. Hortobágy 20 éve lett a világörökség része, idén pedig felkerült a CNN Travel huszas listájára, mint a legszebb és legváltozatosabb európai táj. Jól tudjuk, hogy mindkét cím elnyerésében fontos szerepük volt a pásztoroknak, ha nem legeltetnének a pusztában, elgazosodna Hortobágy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!