2024. március 29. péntek Auguszta

BEISKOLÁZÁS 2019: Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Agro Napló
Nézd meg az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szakmakínálatát a 2020/2021-es tanévre. Nyílt nap: 2019. november 6. 

PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI
SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
2020–2021-es tanév

 

Az intézmény adatai

Név: Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Cím: 2377 Örkény, Fő utca 5-7.
OM azonosító: 032635
Fenntartó: Agrárminisztérium
Igazgató: Karsai József
Pályaválasztási felelős: Nagy Csilla

Elérhetőség:
Telefon: titkárság – 06/29-310-015; gazdasági hivatal – 06/29-310-009
E-mail: titkarsag@paloczi.hu
Honlap: www.paloczi.hu

 

Nézd meg az iskola bemutatkozó videóját Facebookon!

Prospektus, továbbtanulási prezentáció ide kattintva

 

Az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az alábbi képzéseket indítja a 2020/2021-es tanévben:

Szakközépiskolai képzés

34 521 08 mezőgazdasági gépész – 3 év

Mezőgazdaság ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A mezőgazdasági gépész a legkeresettebb mezőgazdasági szakmák egyike, amelyet a korszerű, robotizált mezőgazdasági gépek kezelése jellemez. A mezőgazdasági gépész előkészíti, beállítja és üzemelteti a mezőgazdaságban alkalmazott erő- és munkagépeket, önjáró betakarítógépeket, mezőgazdasági rakodógépeket. Feladatai között szerepel még a gépek karbantartása, üzemzavarok elhárítása és a gépek javításában történő közreműködés.

Kompetenciaelvárás
Jó műszaki érzék, precíz munkavégzés, önálló döntéshozatal, jó mozgáskoordináció, kézügyesség.

A szakképzettséggel rendelkező

  • karbantartja a mezőgazdasági erő- és munkagépeket, gépészeti berendezéseket;
  • előkészíti a mezőgazdasági gépcsoportot, önjáró betakarítógépet, mezőgazdasági rakodógépet az előírt agrotechnikai követelmények szerinti feladatok ellátásához;
  • szakszerűen üzemelteti a mezőgazdasági gépeket, traktorokat, kombájnokat, rakodógépeket;
  • kezeli a precíziós gazdálkodást segítő elektronikai rendszereket;
  • elhárítja a mezőgazdasági gépek, gépészeti berendezések üzemzavarait;
  • közreműködik a mezőgazdasági erő- és munkagépek, gépészeti berendezések javításában.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a mezőgazdaság, azon belül szeretne korszerű mezőgazdasági gépekkel dolgozni, azokat vezetni, üzemeltetni. A képzés ideje alatt mezőgazdasági gépek közúti vezetéséhez szükséges „T” kategóriás jogosítványt is szereznek a tanulók.

34 541 15 Kistermelői élelmiszerelőállító – 3 év

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kistermelő élelmiszerelőállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszeripari szakma kézműves oldala. A kistermelő munkája során nem a nagyipari előállítás során készíti az élelmiszereket, hanem kisebb mennyiségben és elsősorban a saját előállítású nyersanyagaira építve. A kistermelői élelmiszerelőállító jellemzően az iparágaknak csak egyes termékeit készíti és értékesíti. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania az élelmiszerek előállítására vonatkozó biztonsági előírások betartására.

Kompetenciaelvárás
Kezdeményezőképesség, elköteleződés, kézügyesség, ízérzékelés, felelősségérzet, kapcsolatépítés.

A szakképzettséggel rendelkező

  • közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel;
  • kistermelői zöldség- és gyümölcs feldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, az kistermelői kézműves sütőipari termékeket elállítását, kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői, erjedésipari termékek előállítását, kistermelői, kézműves tejtermék előállítását az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével elvégzi;
  • szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki;
  • tud szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön);
  • árubeszerzést végez;
  • nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat.

Ajánlott azoknak a fiataloknak a számára, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan termékekkel foglalkozni, amikre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést szerezhetnek tudásuknak.

34 541 12 Édességkészítő – 3 év

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az édességkészítő az ember egyik legkedvesebb élelmiszereit, az édességeket és a sós aprósüteményeket készíti. Neki köszönhetően élvezhetjük a csokoládék, a teasütemények, a kekszfélék, a drazsék, a bonbonok nyújtotta kellemes élményeket, és még sok-sok más termékük teszi élvezetesebbé mindennapjainkat. Az édességkészítő képes arra, hogy kézműves és ipari körülmények között is megfelelő édességeket készítsen.

Kompetenciaelvárás
Kézügyesség, ízérzékelés, együttműködés, elkötelezettség, megismerés.

A szakképzettséggel rendelkező

  • technológiai, illetve termelési számításokat végez;
  • átveszi és előkészíti a gyártáshoz szükséges anyagokat;
  • a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket, eszközöket;
  • kezeli a gépeket, berendezéseket;
  • édesipari félkész és késztermékeket készít;
  • a készterméket átadja a hűtő- vagy tároló raktárnak, illetve elvégzi a raktározást;
  • a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot;
  • alapanyagot, készterméket vizsgál, illetve ellenőriz;
  • gyártásközi vizsgálatokat végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti az édességeket, szeretne igényes munkát kiadni a kezéből, aki elkötelezettséget érez a nemes nyersanyagokból készült termékek iránt.

34 541 07 Erjedés-és üdítőital-ipari termékészítő – 3 év

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé vállhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás, és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztő gyártása is. Emellett a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik.

Kompetenciaelvárás
Megbízhatóság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező

  • élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el;
  • vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
  • alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
  • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
  • szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
  • malátát és sört gyárt;
  • gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
  • szeszesitalt gyárt;
  • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
  • sütőélesztőt gyárt;
  • ecetet gyárt.

Ajánlott azoknak a fiataloknak a számára, akik érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkohol tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.

Szakképesítés-ráépülés

35 521 02 mezőgazdasági gépjavító – 1 év

A szakma szakképesítés-ráépülésként a növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó, a mezőgazdasági gépész és az erdészeti gépész végzettséggel rendelkező tanulóknak ingyenes. Célunk olyan szakemberek képzése, akik képesek a mezőgazdasági erő és munkagépek, berendezések kezelésére, beállítására, karbantartására és javítására. Elvégzik a nagyjavításokat, átszerelik a mezőgazdasági gépeket a különböző szezonális munkákra. Ismerik és alkalmazzák a mérőműszereket, értenek a gépek hidraulikus rendszeréhez, az elektronikához.

Szakközépiskola érettségire felkészítő évfolyamai – 2 év

A szakmai bizonyítványt szerzett tanulók számára 2 év alatt nappali vagy esti tagozaton biztosítja az érettségi vizsgára történő felkészítést. Megteremti az érettségi, a felsőfokú továbbtanulás, a munkaerőpiacon történő előnyösebb elhelyezkedés, illetve a további szakmai végzettség megszerzésének lehetőségét.

A képzéseket megfelelő számú jelentkező esetén indítjuk!

Ingyenes kollégiumi elhelyezést biztosítunk lányok és fiúk részére.
Nyílt nap: 2019. november 6. (szerda) 9 órától

Intézményünk tagja az Agrár-Szakképző Iskolák Hálózatának (ASZIH).

Kedves nyolcadikos Diák!

Miért tanulj az ASZIH iskoláiban?

  • mert így képes leszel önállóan gazdálkodni, önmagadat menedzselni,
  • mert így azon szakemberek egyike lehetsz, aki hozzájárul a vidék sikeréhez,
  • mert olyan ismereteket szerzel, amit a mindennapi életben is alkalmazhatsz,
  • mert mindig szükség van olyan szakemberre, aki birtokában van annak a tudásnak, amellyel a termőföldet szakszerűen művelni tudja,
  • mert így megalapozhatod sikeres jövődet.

Érdemes tehát iskolánkba jelentkezni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!