MENÜ

Bemutatkoznak a hazai bioszféra-rezervátumok az ATK-hoz tartozó Agroverzumban

Agro Napló 2021.09.16.

Bemutatkoznak a hazai bioszféra-rezervátumok, a szeptember 17-i közös rendezvényt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) tudományos élményközpontja, az Agroverzum, továbbá az UNESCO MAB (azaz az ember és a bioszféra elnevezésű program), valamint az Agrárminisztérium hirdeti meg – tette közzé az ELKH hírportálja.

Pilisi bioszféra-rezervátum, forrás: hazai nemzeti parkok képarchívuma + UNESCO  Magyar Nemzeti Bizottság

 

Az ingyenesen látogatható eseményen a hazai bioszféra-rezervátumok ismerhetők meg változatos tudománynépszerűsítő programok keretében, amelyek célja, hogy bemutassák a biodiverzitás megőrzésének és a természeti értékek megóvásának a jelentőségét.

Az UNESCO – az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete -1971-ben indította útjára az Ember és Bioszféra Programot (MAB), ami a természeti környezet megóvását, valamint az ember és környezete kapcsolatának javítását tűzte ki céljául. Az Agroverzum eseményén a hazai bioszféra-rezervátumok bemutatkozása alapján az érdeklődők megismerhetik ezt a kezdeményezést.

A bioszféra-rezervátumok fő funkciója, hogy a biológiai sokféleség és a természeti értékek megőrzése mellett egyben a fenntartható gazdasági fejlődés mintaterületei is legyenek. A Magyarországon kijelölt bioszféra-rezervátumok az országra jellemző különféle élőhelytípusokat, tájtípusokat őriznek és mutatnak be. A hat hazai bioszféra-rezervátum méltó részét alkotja az UNESCO MAB programja által kijelölt Bioszféra-rezervátumok Világhálózatának (WNBR).

Az eseményen az Aggteleki Bioszféra-rezervátum, a Hortobágyi Bioszféra-rezervátum, a Kiskunsági Bioszféra-rezervátum, a Pilisi Bioszféra-rezervátum és a határon átnyúló Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum képviselői vesznek részt, akik bemutatják, hogy a rezervátum területén milyen természeti értékeket őriznek, hogyan végzik ezt a munkát, illetve miért fontos ez a védelem.

Az Agroverzum az ATK látogatóközpontjaként feladatának tekinti, hogy a lehető legszélesebb körben megismertesse az emberekkel a biológiai sokféleség megőrzésének és a fenntartható gazdálkodásnak az összeegyeztethetőségét. Emellett a központ célja az is, hogy szélesebb körben mutassa be azokat az agrártudományi eredményeket, amelyek hozzájárulnak ennek az elvnek a teljesüléséhez.

A rendezvény részletes programja az Agroverzum honlapján tekinthető meg – tartalmazza az összefoglaló.