Bizakodóak a gazdák a hatóanyag kivonás után is

Agro Napló
Jövőre derül ki mennyire hatásos a neonikotinoidos csávázószerek elhagyása, az idén ősszel már új módszerrel kezelték a vetőmagokat.

Felkészültek a gazdálkodók a korábban széles körben elterjedt neonikotinoid hatóanyagú szerek kiváltására - írta a Magyar Idők. Az Európai Bizottság döntése alapján ugyanis december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó rovarokra veszélyes hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint így összesen három hatóanyag került a tiltólistára, az érintett termékeket a hazai forgalomból is kivonták.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetéségnek elnöke szerint nem várható nagyobb fennakadás a vegyszerek kivezetése miatt, a gazdálkodók már az idén olyan vetőmagot vetettek el, amelyet nem kezeltek az említett anyagokkal. Az eddigi leghatékonyabb rovarölőként ismert hatóanyag helyett az idén új metódust választottak a termelők, a szakemberek szerint ez az új technológia sikerrel válthatja ki a beporzó rovarokra veszélyesnek ítélt anyagokat.

Petőházi Tamástól megtudtuk: itthon az idén először vetettek az új szerrel kezelt vetőmagot a gazdálkodók, így az, hogy milyen hatásfokkal védi meg a növényeket az új szer, csak a következő évben derül ki. Több külföldi országban már egy éve használják az új technológiát, az ottani termelők tapasztalatai alapján van okuk a bizakodásra a magyar gazdáknak is. A várakozások jelentősek, korábban ugyanis többször is felvetődött, hogy ha a termelők elhagyják a hektáronként pár grammnyi csávázószert és az egész táblát kezelniük kell, egy szezonban akár többször is, az többliternyi egyéb rovarölő szer felhasználását jelentheti.

A határidőt követően a neonikotinoidokat egyedül a zárt rendszerekben, jellemzően az üvegházakban alkalmazhatják a termelők. Kitétel továbbá az is, hogy az így kezelt növényeket később tilos szabad földbe kiültetni. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelezte, a kertészetek eddig sem támaszkodtak kizárólag erre a szerre, a káposztaféléket termesztők esetében ugyan volt némi felhasználás, a permetezést azonban ki tudják váltani más, hasonló célt szolgáló növényvédő szerekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!