2024. április 24. szerda György

Biztonságosak a magyar sertéshústermékek

Agro Napló
Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazai feldolgozók által előállított sertéshúsok és húskészítmények – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A magas szintű állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt kizárt, hogy az emberre egyébként veszélytelen vírussal fertőzött termék kerüljön forgalomba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal két, Heves megyében elhullott vaddisznóban mutatta ki az afrikai sertéspestist. A betegség tehát a házi sertésekben nem jelent meg, és ennek az állapotnak a megőrzése komoly nemzetgazdasági érdek. A kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelten kéri az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be. Minden elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznóról, sertésről mielőbb értesítsék az illetékes állatorvost. A vírus elleni védekezéshez segítségül szolgál a pestis kapcsán hozott intézkedésekről és az esetleges teendőkről szóló részletes tájékoztató.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hazai állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió által megkövetelt magas szintű állategészségügyi felügyelet alatt állnak, ezért az élelmiszer-biztonság garantált. A magyar feldolgozók által – legálisan és ellenőrzött módon – előállított sertéshús és sertéshúskészítmények biztonságosak. Az afrikai sertéspestis vírusa egyébiránt nem betegíti meg az embert, a fertőzött állatokkal való érintkezés, de még fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent veszélyt.

A NAK partnerszervezetei bevonásával és velük együttműködésben mindent elkövet a hazai állattartók és húsfeldolgozók működőképességének megőrzése, veszteségeinek csökkentése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!