Biztosítási alkuszok: csütörtökig igényelhető díjtámogatás az agrárbiztosításokhoz

Agro Napló
A termelők május 15-ig, csütörtökig jelezhetik igényüket 2014-es mezőgazdasági biztosításaik díjtámogatására - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség hozzáfűzi, hogy a "későn ébredőknek" egészen június 10-ig nyitott a lehetőség erre, de a csütörtöki határidőt követően munkanaponként egy százalékkal csökken az elfogadott támogatási összeg. 

    Az igények erőteljes növekedését jelzi, hogy tavaly több mint háromszor akkora támogatást használtak fel, mint 2012-ben. Az FBAMSZ idén az érdeklődés további növekedésére számít, mivel az eddigi tapasztalatok szerint mind a hektikusan változó időjárás, valamint a bővülő szolgáltatási kínálat egyre több gazdálkodó figyelmét irányítja erre a lehetőségre. 

    A szövetség kiemeli: az immár harmadik éve működő rendszer a támogatott biztosítások díjának akár kétharmadát is megtéríti a csatlakozó gazdák számára, akik a kárenyhítő alapból is kétszer akkora juttatásra számíthatnak, mint a biztosítással nem rendelkező társaik. Idén az eddigi három szereplő (Allianz, Generali, Groupama) kínálata mellett negyedikként az Első Magyar Agrárbiztosítási Ügynökség szolgáltatásai is elérhetők, ez a társaság az osztrák Hagelversicherung biztosításait közvetíti - írja a szövetség. 

    Az idei felhasználható keret 3,3 milliárd forint, több mint 6 százalékkal több a tavalyinál - hangsúlyozza a közlemény szerint Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja, aki szerint ez kellő biztosíték arra, hogy a gazdálkodók biztosításaira eső támogatás mértéke 2014-ben se csökkenjen túligénylés miatt.

    A FBAMSZ tapasztalatai szerint továbbra is a termékek bonyolultsága, illetve "a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nehezen átlátható adatszolgáltatási rendszere okozza a legtöbb nehézséget". Ezért pozitívum, hogy a megkötött biztosítást a gazdálkodó helyett idén már a biztosító is bejelentheti az MVH felé, ha erről a felek a szerződésben rendelkeznek.

    A közlemény szerint elsősorban a szőlő és gyümölcskultúrák és más, nagy értékű ültetvények termelőit sújtja a folyósítás kedvezőtlen ütemezése. Miközben a gazdálkodónak október 31-ig be kell fizetnie a biztosítás teljes összegét, a visszatérítés csak 4-6 hónap múlva jelenik meg a számlájukon, így sokszor akár több tízmilliós összeget kell a termelőknek előfinanszírozniuk, amire igen kevesen képesek. Az ütemezés változtatása, vagy áthidaló lehetőségek megteremtése további jelentős gazdálkodói rétegeket tudna bevonni a konstrukcióba - vélekedik az FBAMSZ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!