Biztosítási együttműködés az időjárási kockázatok ellen

Agro Napló
A klímaváltozás szélsőséges hatása az agrárium szereplőit évről évre növekvő mértékben, egyre hátrányosabban érinti, ezért az időjárási kockázatok okozta veszteségek mérséklésére érdemes megfelelő biztosításokkal is készülniük a gazdálkodóknak. Ezt segíti a NAK és két biztosítási szövetség együttműködése.

A nak.hu portál számolt be arról, hogy múlt év decemberében együttműködési megállapodást kötött három szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Biztosítók Szövetsége, valamint a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetsége.

A már működő állami kártalanítási, illetve kárenyhítési rendszerek jelentős segítséget nyújthatnak számos időjárási kockázat kezelésére, ugyanakkor értelemszerűen nem biztosítanak teljes körű megoldást. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására szolgáló kármegelőzési, kárenyhítési agrotechnikai és pénzügyi megoldások széles körű megismertetése és térnyerése is a három szervezet közös stratégiai célja.

A díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások rendszere, a vidékfejlesztési pályázatok előírásai, valamint a növénybiztosítások speciális folyamatai jelentős tudást és adminisztrációt követelnek meg mindenkitől. A három szervezet együttműködése a felmerülő problémák megoldásában, valamint a kérdések megválaszolásában nyújt hatékony segítséget. Erre azért is van nagy szükség, mert bár tavaly ismét nőtt a díjtámogatott szerződések száma, és teljes egészében felhasználták a 4 milliárd forintos támogatási keretet, az igénylők közel 10 százaléka adminisztratív hibák miatt elesett a támogatástól.

A díjtámogatás lényeges feltétele az is, hogy a szerződés teljes díját határidőre befizessék és visszaigazolják. Ennek a feltételnek a teljesítése is több hibalehetőséget rejt magában, hiszen a gazdálkodók a biztosítói számlák és levelek tartalmát nehezen tudják értelmezni és követni. Az adminisztratív hibák utólag nem korrigálhatók, ezért a fő célkitűzés a hibás szerződések számának csökkentése, a szükséges adategyezőség biztosítása, és az egymásnak ellentmondó adatok miatti hiánypótlási eljárások számának mérséklése. Ezeket a célokat a NAK felkészült falugazdász-hálózata tudja leginkább támogatni. Ezért is fontos a szoros és hatékony kommunikáció, a tapasztalatok megosztása a szervezetek között, hiszen a biztosítók és az egyesületek mezőgazdaságban és a díjtámogatott biztosításban egyaránt jártas szakemberei további hasznos tudással erősíthetik a falugazdász-hálózatot.

A létrejött együttműködés jó alapot teremt arra is, hogy a NAK biztosítási szolgáltatási hálózatán keresztül beérkező észrevételeket a biztosítók és a biztosítóegyesületek beépítsék a kárrendezési szabályaik optimalizálásába. A megállapodás szerint a szervezetek rendszeresen egyeztetnek a közös szakmai álláspont kialakításáról, többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által működtetett agro.met.hu kárinformációs honlap adataira vonatkozó szabályozás módosításában. Az együttműködés keretén belül a felek 2017-ben felvilágosító kommunikációs kampányt is szerveznek annak érdekében, hogy felkészítsék a hazai agrárvállalkozókat a klímaváltozás hatásaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!