Blokkláncos élelmiszerbiztonsági képzést terveznek Debrecenben

Agro Napló
Blokklánc technológiás élelmiszeripari nyomonkövetési rendszert fejlesztenek a Debreceni Egyetem közreműködésével, most pedig a fejlesztésben résztvevő vállalkozásokkal aláírt tudományos-üzleti együttműködési megállapodás révén új képzési központot indítanak a technológia elsajátítására.

Az élelmiszerbiztonság és -nyomonkövetés rendszerében való írtak alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozások képviselői - írta az MTI. A megállapodás értelmében egyesítjük az egyetem kutatás-fejlesztési potenciálját az egyetemi élelmiszeripari klaszterbe tömörült vállalatok tapasztalataival és az élelmiszer-ellátás területén 25 éves tapasztalattal rendelkező Laurel cégcsoport minőségbiztosítási tudásával, ami jelentős pozíciót eredményez számukra az élelmiszeriparban - mondta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az élelmiszerbiztonsági kompetencia központ létrehozásáról szóló megállapodás aláírásakor.

Kifejtette, hogy a nemzetközi összefogásban, jelentős magyar részvétellel fejlesztett, TE-FOOD elnevezésű blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere. Bejelentette, hogy az intézményben elindítják az ehhez kapcsolódó új technológiát oktató képzést, hogy Debrecenben egy meghatározó európai élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont alakulhasson ki.

A TE-FOOD megoldás egyszerre teljesíti az átfogó ellenőrzés és a teljes áttekinthetőség elvárásait az élelmiszeriparban és -kereskedelemben: az új technológia az élelmiszer útját a termelőtől, tenyésztőtől egyetlen folyamatként kezeli egészen a vásárlás időpontjáig, a keletkezett adatokhoz pedig egy mobilalkalmazáson keresztül a vevők éppúgy hozzáférnek, mint az élelmiszerlánc bármely szereplője, vagy az ellenőrző hatóságok emberei - ismertette Árokszállási Erik, a németországi licence-tulajdonos TE-FOOD Gmbh. vezetője.

Hozzátette: az adatsorok biztonságát a ma ismert egyik legerősebb adatvédelmi eljárás, a kriptovalutákhoz kifejlesztett blokklánc (blockchain) technológia adja. Példaként említette, hogy egy sertés, vagy más haszonállat teljes útjának követése az eljárással kevesebb, mint egy dollárba kerül, ami töredéke a ma elterjedt megoldások költségének.

Tizenhét országban, ahol már használják a rendszert, szinte megszűnt az élelmiszerhamisítás, az adóelkerülés, eltűntek a bizonytalan eredetű alapanyagok, és minden, ehhez kapcsolódó egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázat - fűzte hozzá.

Bács Zoltán egyetemi kancellár szerint nem szokványos együttműködési szerződést írtak alá: egy magyar cég és egy magyar egyetem arra szövetkezik, hogy közös tevékenységének eredményeként meghatározó világtényező legyen az élelmiszerbiztonság területén. Ennek megvalósítása érdekében közös tananyagfejlesztésbe fognak, amit magyar és angol nyelven is megjelentetnek.

Bessenyei István, a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője hozzátette, hogy a Debreceni Egyetemen a fejlesztő cég munkatársai kiképzik az oktatói gárdát, és az egyetemmel közösen dolgozzák ki az oktatási anyagokat és tematikákat. Erre támaszkodva az intézmény rövid időn belül beemelheti képzési rendszerébe a blockchain technológiát és az erre épülő, transzparens élelmiszerbiztonsági rendszerek oktatását.

A cégvezető kifejtette: a jövő mezőgazdaságának fontos eleme a transzparencia. A vásárlói tudatosság folyamatosan növekszik, ezzel együtt nő az igény az ellenőrzött és egészséges élelmiszerek iránt. Kiemelte, hogy  az ezen területen megvalósult magyar fejlesztés, a TE-FOOD-rendszer a világban is egyedülálló, s a tudomány és a gyakorlati szakemberek együttműködésével "a Debreceni Egyetem lehet a világ vezető tudományos kompetenciaközpontja" az élelmiszerbiztonság területén".

Győri Zoltán, a DE táplálkozástudományi intézetének professzora az együttműködés első konkrét feladatának nevezte, hogy egyetemüknek a tokaji borvidéken jövőre megnyíló borakadémiája keretében kidolgozzák a helyi borok, elsődlegesen az aszú sajátos minőségbiztosítási rendszerét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!