Bőséges kukoricatermés ígérkezik

Agro Napló
Az utóbbi tizenöt év legjobb kukoricatermése, megközelítően kilencmillió tonna várható Magyarországon – írta a Magyar Hírlap. A felvásárlási ár azonban alacsony.

A kukorica több mint felét már betakarították az országban az egymillió-ötvenezer hektárnyi vetésterületről. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének az elnöke, Vancsura József a Magyar Hírlapnak elmondta: legkésőbb december elsejéig befejezik a kukorica betakarítását, ha süt a nap, akkor korábban. A termés bizonyosan nyolcmillió tonna felett lesz, de bízik abban, hogy megközelíti a kilencmillió tonnát. Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád, Békés és Tolna megyében hektáronkénti kilenctonnás hozammal kalkulálnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adata szerint Tolna megyében a kukorica termésátlaga hektáronként 9,3 tonna. Vancsura megjegyezte: az utóbbi 15 év legbőségesebb hozama várható az országban. Ugyanakkor Szolnok és Békés megyében találhatók olyan víznyomásos, illetve viharkártól sújtott területek, ahol a terméskiesés eléri a harminc százalékot, a hektáronkénti hattonnás hozam pedig veszteséget jelent a gazdának.

Az elnök hangsúlyozta: a kukorica minőségével nincs gond, a felvásárlási árral viszont igen, a tonnánkénti 37-40 ezer forintos összeg rendkívül alacsony. Ezt a gabonát négy éve még hatvanezer forintos tonnánkénti áron vásárolták fel, a gazdák most ötvenezerrel is elégedettek lennének. Vancsura szerint az alacsony nyersolaj-ár, a világ erősödő kukoricatermesztése és a felhalmozott készletek az okai a süllyedt árnak. A hazai kukoricatermésből négymillió takarmánynak megy, mintegy másfél millió bioetanol-alapanyagnak, a többit pedig Nyugat-Európába exportálják.

Forrás: nak.hu/Magyar Hírlap

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!