Bőséges termés várható szilvából

Agro Napló
A hirtelen jött meleg miatt korábban érik idén a szilva. A szélsőséges időjárás és a fagyok ellenére bőséges termés várható, a gyümölcs késői fajtáinak ugyanúgy szeptemberben lesz a szezonjuk – írta a Magyar Hírlap hétfőn.

Mennyiséget tekintve szép termés várható idén, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon átlagnak számító 60-65 ezer tonna szilva, úgy néz ki, kényelmesen meglesz az idén – közölte a Magyar Hírlappal Hunyadi István, a FruitVeb szakmai igazgatója.

Hozzátette, tavaly a fagykárok a szilvát is érintették, ami miatt kisebb volt a termés mennyisége, ami a termelők szempontjából jó volt, hiszen magasabb áron tudták értékesíteni a gyümölcsöt. Idén viszont a szélsőséges időjárás, a hirtelen jött meleg miatt jóval előbb kezdett el érni, már július első hetében megkezdték a korai fajták szüretelését a termelők – fejtette ki a szakértő.

Igaz, a korai érésű fajtákkal nem nagy volumenben foglalkoznak a hazai szilvatermelők – fűzte hozzá. A nagyobb mennyiségben megjelenő termésre, a klasszikus értelemben vett dömpingre augusztus közepétől szoktunk számítani, ami idén inkább a hónap elején várható majd, de van egy késői érésű szegmens is szilvából, amelynek majd szeptemberben lesz a szezonja – közölte a FruitVeb szakmai igazgatója. Hunyadi István felhívta a figyelmet arra is, hogy a szilva sem szereti a fagyokat, de valamivel jobban tűri, mint a kényes kajszi vagy az őszibarack.

A virágzáskori fagyok igencsak megritkítják, sőt teljesen tönkre is tehetik. Azt is szokták mondani, hogy megfázik a szilva, amikor komolyabb lehűlések jönnek virágzáskor. De az is előfordulhat ilyenkor, hogy esetleg mennyiségben megritkul, de akár még az is megeshet, hogy ez viszont a minőség javára válik, mivel kevesebb terem ugyan, de nagyobbak lesznek a szemek – véli a szakértő. Veszélyes lehet a termésre a szilvamoly és a poloskaszagú szilvadarázs – amely szintén komolyabb károkat tud okozni, és idén több helyről is jelezték a jelenlétüket – ez mindig a gazdák odafigyelésén múlik, hiszen ezen kártevők ellen megfelelő védőszerek állnak rendelkezésre a megelőzéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

Három éve gyenge a gyümölcstermés

Három éve gyenge a gyümölcstermés

Az idei évben is gyenge gyümölcstermés várható, így ez már a harmadik ilyen év – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!