Brüsszel engedélyezte a bőrcsomósodáskór elleni megelőző vakcinázást

Agro Napló
A bőrcsomósodáskór (LSD) elleni megelőző vakcinázás lehetőségét is megszavazta tegnapi ülésén a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (SCoPAFF) Brüsszelben.

A magyar országos főállatorvos által kezdeményezett módosítást számos tagország is támogatta. Az engedély jelentősége, hogy lehetővé teszi a komoly gazdasági kárral járó betegség elleni védekezést még azelőtt, hogy az ténylegesen megjelenne hazánkban.

A SCoPAFF tegnapi ülésén a tagállamok több új, az LSD elleni járványügyi intézkedésre vonatkozó részletszabályt is elfogadtak. Az eddigi, elavult eljárásrend felülvizsgálatát a magyar országos főállatorvos, dr. Bognár Lajos kezdeményezte és több Közép-Európai ország is támogatta. A hamarosan hatályba lépő új határozat lehetővé teszi a megelőző vakcinázást, valamint – bizonyos feltételekkel – az oltott vagy fertőzött zónából származó vakcinázott állatok és termékek szállítását is: például a hús- és tejtermékek esetében valamennyi kereskedelmi akadály elhárul.

A LSD elleni küzdelem következő lépéseként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elkészíti a megelőző vakcinázásra vonatkozó nemzeti tervet, amit az Európai Bizottság hagy jóvá. Ezt követően hazánk számára is lehetőség nyílik az oltásra, ha a betegség 100 kilométernyire megközelíti az országhatárt. A terv végrehajtásához szükséges vakcinakészlet jelenleg is a NÉBIH rendelkezésre áll.

A szabályok felülvizsgálata és módosítása – kezdeményező szerepünkből adódóan – jelentős siker a magyar állategészségügy számára. A szakemberek továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a betegség terjedését és felkészültek a járványveszély azonnali kezelésére.

A betegségről további információk olvashatók a NÉBIH weboldalán.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fertőzött húsmarha-állomány!

Fertőzött húsmarha-állomány!

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022. február elején egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. A telepen forgalmi korlátozást...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!