2024. április 25. csütörtök Márk

Búzapiaci aktualitás

Agro Napló
Az USDA februári jelentésében 155,5 millió tonnára becsüli a globális búzaforgalmat, ami a rekordnak számító 711,8 millió tonnás termésnek és a tavalyinál jóval alacsonyabb áraknak köszönhető.

Az EU 1,5 millió tonnával 27,5 millió tonnára, az USA is további 1 millió tonnával 31,5 millió tonnára növelte várható exportját.

Jelenleg a világ búzapiacára a legnagyobb hatással a feltörekvő országok valutáinak gyengülése van. Az elmúlt hetekben a kazahsztáni tenge az USD-hez viszonyítva 20 %-ot gyengült, mely vélhetően a búzaexport versenyképességét javítani fogja a következő időszakban. Az argentin peso egy óriási zuhanás után ugyan stabilizálódni látszik, de továbbra is nagy a bizonytalanság. A rubel is gyengélkedik, ami növeli az oroszországi búzaárak versenyképességét a világpiacon.

A tervezett kiszállítások ütemének betartásával is gondok merültek fel, melyet legfőként Kanada, Ukrajna és az USA logisztikai problémái okozzák.

Mindezek a tényezők az árak enyhe erősödését eredményezték az elmúlt hetekben.

Az árak emelkedését támogatták az USA-ból érkező hírek is, mely szerint az ország fő termőkörzeteiben az őszi búzavetések állapota romlott a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően.

Ezzel együtt jó hírek is láttak napvilágot,  India mint a világ második legnagyobb búzatermelő országa, első becslései szerint rekord termést (95,6 millió tonna) vár 2014-ben. Ez komoly búzaexport növekedéssel és akár a világpiaci árak mérséklésével is járhat.

Itthon viszonylag stabilnak mondható a búza ára, az exportárak alakulásában a legnagyobb szerepet a forint árfolyama játssza. A gyengélkedő forint akár élénkülést is hozhat az exportpiacon.

A szezon kezdete óta november végéig, 1,5 millió tonna búzát szállítottunk ki. Forgalom szempontjából a legjobb hónap szeptember volt, amikor több mint 400 ezer tonna búza hagyta el az országot.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!