2024. április 20. szombat Tivadar

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmány-kiegészítő

Agro Napló
Speciális takarmány-kiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma.

Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható – tájékoztatta lapunkat a felsőoktatási intézmény.

A tájékoztató emlékeztet: a cink az állati szervezetekben számos enzim és az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a polifenolok pedig az oxidáció gátlása révén stabil takarmánykiegészítők gyártását teszik lehetővé. A szakemberek jelzik: a ZYNCOPPYEAST ezeken kívül további ásványi anyagokat (például kalciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, szelént, vasat és mangánt), valamint vitaminokat (különösen B-vitaminkomplexet) is tartalmaz, illetve élesztő alapja miatt nagyobb a biológiai hasznosulása, a növényi eredetű takarmányokhoz viszonyítva pedig nagyobb nyersfehérje-tartalom jellemzi.

A szabadalommal védett gyártástechnológiával előállított takarmánykiegészítő nagyon alacsony koncentrációban is homogénen, probléma nélkül bekeverhető a gazdasági haszonállatok előkeverékeibe és késztakarmányaiba, illetve magas hőmérséklettel járó takarmánytechnológiai műveletek (például extrudálás) mellett is megőrzi stabilitását.

Mint azt a kutatók megállapították – ismerteti az összefoglaló –, a takarmány-kiegészítővel ellátott tojótápok etetése hatékonyabb tojástermelést is eredményez, miközben egyéb naturális termelési paraméterek is javulhatnak. Az elvégzett humán és műszeres érzékszervi vizsgálatok alapján mindezek mellett kijelenthető, hogy a termék használata nincs kedvezőtlen hatással a tojások érzékszervi tulajdonságaira.

Az „Új típusú takarmánykiegészítő fejlesztése az állatok termelési mutatóinak javítására” elnevezésű EUREKA-projekt keretében főként baromfitenyésztő vállalatok részére kívántak egy új, innovatív takarmánykiegészítő terméket létrehozni, az új termék azonban valamennyi gazdasági haszonállat, így sertés, szarvasmarha, növendék- és tenyészállatok, valamint nyúl és méh takarmányozásában is kiválóan használható a fehérjeellátás javítására.

A múlt év végén zárult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap valamivel több, mint 50  millió forint vissza nem térítendő támogatását elnyert nemzetközi projekt, amit az Adexgo Kft. balatonfüredi keverőüzemében és herceghalmi CORRELTECH® laboratóriumában, valamint a MATE ÉTTI Élelmiszerkémia és -analitika Tanszékén valósítottak meg – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!