Csak a veszteség hízik - a MOSZ sajtóközleménye

Agro Napló
A sertésfelvásárlási árak az elmúlt hetekben gyakorlatilag összeomlottak, néhány hét leforgása alatt közel 20%-os áresés következett be, a termelői árak sok esetben 300 Ft/kg alá zuhantak. A termelők vesztesége minden egyes eladott sertés után tovább hízik, egyre kilátástalanabb helyzetbe taszítva a sertéstartókat.

Miközben a kormánybiztos 15-20%-os állománybővülést emleget (kár, hogy ennek a statisztikákban semmi nyoma nincs) és a sertésstratégia sikeréről beszél, termelők tömegei jutottak el arra a pontra, hogy befejezik a termelést, abbahagyják a - sok esetben évtizedek óta folytatott - sertéstartást.

Miért is folytatnák?  Az árak 5 éves mélypontra zuhantak, a feldolgozók sorra zárnak be és a leszállított sertéseket nem fizetik ki, egyre nehezebb eladni a kemény munkával felnevelt sertéseket, ráadásul a fogadkozások ellenére az adminisztrációs terheik is tovább nőttek.

Ráadásul a földtörvény előírásai miatt sokan elveszítik a takarmánytermő területeiket és a keletkezett trágya elhelyezése is egyre nagyobb problémát okoz. A nagy létszámú állatot tartó gazdaságoktól a területalapú támogatásaik jelentős részét is megvonták és gyakorlatilag a vidékfejlesztési támogatásokból is kizárja őket. Vagyis miközben a kormány 2020-ra 6 millió sertést vizionál Magyarországra (a dupláját a jelenlegi állománynak), sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyek éppen azokat lehetetlenítik el, akik a hazai sertésállomány 75%-át tartják. Nélkülük nemhogy 6 millió, de 3 millió sertés se lesz Magyarországon.

A rendkívül kritikus helyzet kezelése érdekében a sertéstartók területalapú támogatásait és a zöldítést teljes összegben, még ez év decemberben ki kell fizetni, a Pápai Hús Kft sertés beszállítóinak jogos követeléseit teljes összegben meg kell téríteni, a sertés állatjóléti és tenyészkoca támogatás összegét – élve az EU adta lehetőséggel – a maximális összegre kell emelni, meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit, az alaptámogatás elvonást. A kormánynak adminisztratív intézkedéseket kell hoznia az orosz embargó miatt kiesett külpiaci értékesítési lehetőségek pótlására, exportélénkítő programot kell indítania, meg kell akadályoznia, hogy a EU-s feleslegek nálunk kerüljenek levezetésre és hogy a magántárolásból felszabadult fagyasztott készletek dömpingáron még tovább rontsák a hazai piaci helyzetet.

A mellébeszéléstől nem lesz több sertés. Ahhoz nem szavak, hanem átgondolt intézkedések kellenek.

Forrás: MOSZ Sajtó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!