Csodafarmon jártak az Agro Napló vetélkedőjének győztesei

Agro Napló
Az elmúlt év novemberétől januárig tartott az Agro Napló Őszi pörgés című online játéka, amely a mezőgazdasági életpálya népszerűsítését, sokoldalúságának bemutatását tűzte ki célnak a közösségi média segítségével. A vetélkedő első helyezettje, az AM KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma csapata június első hetében vett részt nyereményútján az OTP Agrár jóvoltából. 

A váci GazdÁSZok Pécset és környékét választották utazásuk célpontjaként. A következőkben a csapat élménybeszámolóját olvashatják:

Az első napon – az utazás mellett – a kamaszigényekhez igazodó kulturális és kulináris élményeket gyűjtöttünk. Az esős idő ellenére bebarangoltuk Pécs belvárosát, miközben jókat ettünk, kipróbálva a helyi ízeket, majd a nap legjobban várt programja keretében órákat töltöttünk a felújított Pécsi Állatkertben, ahol mindenki megtalálta a kedvencét.

Sajnos egy nappal hamarabb érkeztünk, minthogy elkezdődött volna a Sétatér Fesztivál, így az estét mozizással töltöttük. A Pécs Plázában néztük meg a hosszú című „Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány”, Ted Bundyról szóló filmet, mely garantáltan felébresztett minket.

Az éjszakát a Pécs belvárosában, a Dóm Zarándokházban hihetetlen kényelemben és a lelki elcsendesedésre alkalmas környezetben töltöttük.

A második nap fő programja a Csípőteleki Tehenészeti Telep, a Bóly Zrt. „csodafarmjának” meglátogatása volt. A csapatot Dr. Hoffmann Dénes ágazat igazgató fogadta, és rövid tájékoztatást adott a telep történetéről, az egyes egységek területi elrendezéséről, a cég jelenlegi piaci pozíciójáról, valamint jövőbeni terveikről. A szakember képzésről is ejtett pár szót, így megtudtuk, hogy a munkaerőt rendszeresen továbbképzik például külföldi tanulmányutak során, és az ott tanult innovációkat a telepen is igyekeznek megvalósítani. A telep fejlesztésébe 2012-ben megvalósított teljes felújítást követően időről – időre amerikai szakértőket is bevonnak, hogy az általuk megfogalmazott objektív vélemények, javaslatok is biztosítottak legyenek az új intézkedések kialakításához.

Az irodaépület kétségtelenül leglátványosabb része az a panoráma ablak volt, melyen keresztül egyenesen a 72 állásos karusszel fejőházat láthattuk. A csapattagok kérdései ekkor főként a technológia hatékonyságára vonatkoztak. A lassan forgó szerkezetbe az állatok tandemszerűen állnak be, majd a fejés végén ki, melyet igen hamar, 2 – 3 nap alatt megtanulnak. A karusszel hatékonyságát támasztja alá, hogy gyorsabb fejést tesz lehetővé a hagyományos fejőházakhoz képest a futószalagszerű, fegyelmezett munkaszervezéssel.

A beöltözés után Somoskövi András állattenyésztő munkatárs vezetésével körbementünk a telepen. A közel 2500 férőhelyes termelő egységekben az állatokat etetőasztalról etetik, folyamatosan gondoskodva egy robot segítségével a takarmány megfelelő elosztásáról és utánpótlásáról. A trágya eltávolításáért egy modern vízöblítéses rendszer felel. Az állatok hőérzékenységét figyelembe véve az istálló hőmérsékletét több féle módszerrel is szabályozzák. Az istálló oldalfalai hidegben felhúzva, melegben leengedve biztosítják a megfelelő hőérzetet és a szükséges légmozgást. Emellett ventillátorok és az automata vizes szórófejek egészítik ki a hűtési megoldásokat. Az állatok kényelmét a kötetlen tartásban a homokkal feltöltött pihenő állások szolgálják, melynek tisztántartásáról rendszeresen gondoskodnak.

A borjakat pár napig a telepen tartják először egyedi ketreces elhelyezésben, majd csoportosan, azonban a borjúnevelés nagy része egy másik telepen történik, az egyedek már csak vemhesített üszőként kerülnek vissza a „csodafarmra”.

A Bóly Zrt. központjában elfogyasztott ebéddel zárult kirándulásunk.

Köszönjük az Agro Napló munkatársainak a korrekt és együttműködő szervezést, valamint az OTP Agrárnak a támogatást!

 

 

A diákok élményeikről egy videót is készítettek, melyet ide kattintva megtekinthetnek:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!