2024. április 19. péntek Emma

Csökkenhet a kenyér és a liszt áfája

Agro Napló
A feketegazdaság visszaszorításának egyik eszköze az áfa csökkentése. A kormány nem zárja ki ennek a lehetőségét a liszt és a kenyér esetében sem.

Mesterházy Attila, MSZP-s képviselő írásbeli kérdésben érdeklődött Varga Mihály pénzügyminiszternél arról, hogy a kormány tervezi-e a kenyér és a liszt, valamint a gluténmentes termékek áfájának csökkentését - írja az mfor.hu. A pénzügyminiszter helyett azonban Nagy István agrárminiszter válaszolt, aki nem zárta ki egyértelműen ennek a lehetőségét.

Az agrárminiszter felidézi, hogy a kenyér és liszt terméklánchoz kapcsolódóan a gabona- olajos- és fehérjenövényeknél 2012-ben bevezették a fordított áfát, amire a feketegazdaság visszaszorítása érdekében volt szükség. Mivel a kormány adópolitikájának fókuszában a jövedelmet terhelő adók csökkentése áll, a fogyasztási adókhoz tartozó áfa mérséklésére csak korlátozottan van mód. Ennek ellenére, a kormány minden áfacsökkentési javaslatot megvizsgál.

Nagy István azt azonban hangsúlyozta, hogy az adótörvények idei módosítása már lezárult, így jelenleg az áfa módosítására irányuló javaslat nem aktuális.

"A jövő évi módosítások kapcsán a többi adómérték-módosításra irányuló javaslattal együtt megvizsgálható a liszt és a kenyér áfa csökkentésének lehetősége is".

Ennél kevésbé pozitív választ adott az agrárminiszter a gluténmentes termékek vonatkozásában is. Itt problémaként merül fel, hogy az áfaszabályok rendszerint vámtarifaszámokhoz kötődnek, a gluténmentes termékkörhöz pedig nem kapcsolható ilyen szám. Ennek ellenére a kormány "a költségvetés helyzete ismeretében fogja a jövőben megfontolni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos intézkedéseit".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!