2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Csökkennek a gabonaárak, telített lesz a piac

Agro Napló
Az első negyedév végére az eddig erősödő gabonaárak stagnálásra és csökkenésbe váltottak – derül ki a Magro.hu felméréséből. Mindez annak köszönhető, hogy egyre biztosabb: az idén megint rekordtermés várható búzából és kukoricából.

Várhatóan nőnek a gabonakészletek, s ez valószínűleg csökkenő árakat és nagy versenyt eredményezhet a piacokért – derül ki a Magro.hu mezőgazdasági online piactér felméréséből. Pedig az aktuális kiindulópont sem túl magas, a Magro Gabonaindex értéke 8300 pont környékén jár – mondta Németh István, a portál elemzője.

A többlet a búza esetében Oroszországból, Ausztráliából és Észak-Amerikából, míg a kukoricánál az USA-ból és Dél-Amerikából jöhet majd. Ezek közül különösen az orosz búza megjelenése érintheti majd érzékenyen a hazai termesztőket.

A gabonafélék drágulásáról szólt az év eleje a világ vezető árutőzsdéin 2017-ben. Terménytől függően általában 3-5 százalékos emelkedések voltak. Ez a tendencia azonban februárra véget ért és a jegyzések stagnálni, sőt csökkenni kezdtek. A fordulat hátterében – elsősorban a búzánál – az áll, hogy a hetek előre haladásával, ahogy közeledik az aratás, úgy válik egyre biztosabbá, hogy idén megint rendkívül sok terményt takarítanak majd be. Legutóbb az ausztrál és argentin terméssel kapcsolatos várakozások javultak számottevően. Nagy és később még nagyobb lesz a kínálati nyomás. Ezt kezdi már most beárazni a piac. Nagy versennyel kecsegtet mindez a hazai termelők számára.

Itthon idén többé-kevésbé korreláltak a prompt árak a külföldi árutőzsdék határidős jegyzéseivel. Volt egy dráguló fázis, amit stagnálás követett, ám Magyarországon eddig elmaradt a visszaesés. Április elején 41-42 ezer forinton forgott a kukorica, 43-44 ezer forinton az étkezési- és 42 ezer forinton a takarmánybúza tonnánként. A Magro.hu fizikai piacán aktuálisan 42 300 Ft egy tonna kukorica ára.

A hazai búza jó állapotban. A téli fagyok nem okoztak különösebb károkat. Ezzel együtt a mostani állapot alapján jó közepes termény várható, a kukoricát pedig még csak most kezdik majd vetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!