MENÜ

Csökkent a hazai műtrágya-kereslet

2017.07.26.

Júniusban tovább csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése. A száraz, csapadékmentes időjárás miatt egy gombaölő szeres permetezést ki is hagyhattak a termelők – írta az AKI adatai alapján a Világgazdaság.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által megfigyelt forgalmazók műtrágya-értékesítése tovább csökkent júniusban – derül ki az intézet jelentéséből. Csak a nitrogént, foszfort és káliumot tartalmazó – méghozzá a három hatóanyagot egyforma arányban tartalmazó – NPK-műtrágyák képeztek kivételt, ennél a terméknél a forgalom megháromszorozódott. Ez a korábbi trend folytatódása, hiszen májusban az AKI adatai szerint harmadára csökkent a műtrágyaforgalom az előző havihoz képest. Akkor is volt kivétel: a kálium- és foszfortartalmú szerekből több fogyott, mivel a kálium és a foszfor kedvezően hat az érési folyamatokra. Erre szükség is volt az idei gabonaszezonban, amikor júniust utólagosan vízhiányos időszaknak nyilvánították a felügyeleti szervek – emlékeztetnek a jelentésben. Az őszi árpa és az őszi búza aratása országszerte másfél-két héttel korábban kezdődött, ami különösen jellemző volt a keleti országrészben, ahol nagyobb volt a csapadékhiány.

A műtrágya iránti kereslet tovább csökkent, ami az értékesítés árának lejtőn maradásához vezetett júniusban, és ez alól csak a kálium-klorid volt a kivétel, itt 2,2 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. Egyéves időtávban a kálium-klorid árának csaknem 2 százalékos emelkedése mellett a többi terméké szinten maradt, vagy 6-10 százalékkal lett alacsonyabb.

Visszaesett a növényvédő szerek forgalma is a májusihoz képest. A szárazabb, csapadékhiányos időszak nem kedvezett sem a gyomosodásnak, sem a kártevők és kórokozók terjedésének. A forgalomcsökkenés együtt járt az értékesítési árak visszaesésével is, különösen a gombaölő szereknél. Néhány rovarölő és gyomirtó szer ára azonban a kereslet visszaesése ellenére is emelkedett néhány százalékkal.
– A növényvédő szerek piacán a legnagyobb szegmens a kalászos gabonák gombaölőkkel történő kezelése. Idén azonban a száraz időjárás miatt a megszokotthoz képest egy kezelés kimaradt – mutatott rá a csökkenés legfőbb okára Sándorfy András, a Dow AgroSciences marketingvezetője. – Hasonló okokból a gyümölcsösökben is kevesebb gombaölő fogyott, ott ráadásul a jégverés okozta pusztítások is értelmetlenné tették a szerek felhasználását. Egyelőre a napraforgón sem látszik, hogy felpörgethetné a növényvédő szerek forgalmát.

 


Jól fogytak a munkagépek

A munkagépek terén jelentősen emelkedett a vető- és ültetőgépek, valamint a talajművelő gépek értékesítése 2017. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Mindkét szegmens piaca több mint másfélszeresére bővült. A talajművelő gépeken belül a talajlazítók kivételével valamennyi gépfajtánál nőttek az eladások, legjelentősebben a hengereknél.


(forrás: vg.hu/AKI)

Forrás: NAK