Csökkentené az ágazati feszültséget a Tej Terméktanács

Agro Napló
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) szerint rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig, vagy a nyerstejtől a késztermékéig jelen lévő, az elmúlt időszak általános költségnövekedésből fakadó feszültségek rendezése – közölte a szervezet az Agro Naplóval.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) célkitűzése a magyar tejágazat fejlődésének előmozdítása, a magyar tejpiaci szereplők eredményes működésének támogatása, a tejtermelésből és tejfeldolgozásból élő valamennyi gazdálkodó és munkavállaló érdekeinek védelme, valamint a magyar fogyasztók hosszútávon is megfizethető és folyamatosan magas minőségű tejjel és tejtermékkel történő ellátásának biztosítása – közölték.

A szakmaközi szervezet emlékeztet: a hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja változatlan, a kilogrammonkénti 91-101 forintos sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, valamint az input költségek változása miatt egyre kevésbé fedezi az emelkedő önköltséget.

Az olaszországi piacon az azonnali eladással értékesített (spot) tej ára ez év júliusában - átszámítva – mintegy 140 forint volt kilogrammonként. Ez az ár jelentősen magasabb a májusi havi hazai felvásárlási (98 forint kilónkénti) és a kiviteli (90 forint kilogrammonkénti) árnál egyaránt. Az idei év első hét hónapjának olasz azonnali árának átlaga 19 százalékkal magasabb a múlt év azonos időszakához képest. Az utolsó 3 hónap alatt az áremelkedés 30 százalékot meghaladó mértékű volt.

Az olaszországi fölözött spot tej ár idén július közepén átszámítva 79 forint volt kilogrammonként; ez ár több mint 70 százalékkal haladja meg a 3 hónappal korábbi, áprilisi árat. Az idei első 7 hónap átlaga 80 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezek csalogató külpiaci árak. A hazai nyerstej-árualap megvédéséhez, itthon tartásához a termékpálya mindannyi szereplőjének összefogása szükséges – húzza alá a TTT tájékoztatása.  

Az EU 28 országának súlyozott nyerstej átlagára (109 forint kilónként) illetve a regionális versenytársaink nyerstej ára szintén magasabb a hazai árnál. Ez évre az EU tejtermékei iránti nemzetközi kereslet fennmaradása és a kedvező időjárási körülmények feltételezésével is csak egy mérsékelt, 0,9-1,0  százalékos nyerstej termelés-növekedés prognosztizálható. Az USA, Új-Zéland, Ausztrália és Dél-Amerika tejtermelése sem nő, így a világ összesített tejtermelése immár hatodik hónapja csökken. A következő hónapokban a keresleti piac irányába mozduló trendek, a nyerstej kínálat időjárás miatti csökkenése miatt, a spot árak további erőteljes emelkedése várható – vélekednek a TTT-nél. Hozzáteszik: hazai viszonylatban az erősödő infláció, az input költségek drasztikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent. A tejtermelők és a tejfeldolgozók is jelzik a terméktanácsnak a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését is.

A magyarországi feldolgozói átadói árak esetében az látható, hogy például a 1,5 százalékos UHT tejek átadói ára 7 hónapja nem mozdul el a literenkénti 144-146 forintos árról, ott ragadt. A trappista sajtoknál pedig 9 hónapja nem változnak az árak az kilónként 1203-1241 forint között mozognak. Eközben az ágazatot felemésztő infláció mértéke az idén, a korábbi éveket jóval meghaladó mértékű és folyamatosan növekszik.

A Terméktanács a kiskereskedelmi láncokkal kötött együttműködési megállapodásokban közvetve azt is vállalta, hogy a feldolgozó tagok kiszolgálják hazai tejjel és tejtermékekkel a kiskereskedelmi láncokat, így - közvetve - a lakosságot is. Ehhez utóbbi kritérium teljesítéséhet, valamint a hazai tejtermelők és feldolgozók életben tartásához (fejlesztéséhez) a piaci szereplők együttműködése szükséges. Ennek azonban az ágazat egészében fellelhető, de lényegében a fenntarthatatlan strukturális költségproblémák rendezését is magában kell foglalnia – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!