Debreceni és határon túli agrár kutatóintézetek együttműködése

Agro Napló
Az agrárkutatások összehangolására, közös európai uniós pályázatok benyújtására együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja (DEATK) és három határon túli kutatóintézet szerdán Debrecenben.

A dokumentumot a DEATK, a nyitrai Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Centrum, az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia Kárpátaljai Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomása és a Román Mezőgazdasági Kutatóintézet livadai kísérleti állomásának a képviselői írták alá.

Komlósi István, a DEATK főigazgatója az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: egyetemük karcagi és nyíregyházi kutatóintézeteinek több évtizedes kapcsolata van az érintett határon túli kutatóhelyekkel, ez a kutatási együttműködés most kibővül a debreceni agrárközpont tangazdaságával.

A most aláírt megállapodás öt évre biztosít hivatalos keretet az együttműködésre, amelynek keretében a kárpátaljai kutatókkal közösen pályázhatnak az Ukrajna előtt megnyitott keretprogramokban lévő európai uniós forrásokra - tette hozzá az MTI érdeklődésére.

A négy ország agrárkutatói elsősorban korszerű talajművelési technológiák kidolgozásában, a szaktanácsadás fejlesztésében, általuk kifejlesztett növényfajták közös vizsgálatában működnek együtt, de közösen pályáznak intézeteik műszerfejlesztésére, közös publikációk megjelentetésére és közös rendezvények tartására - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hatékonyabb termelésért

A hatékonyabb termelésért

A precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban hat kar részvételével végeznek kutatásokat a Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Progra...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!