2024. április 24. szerda György

Decemberben csökkentek, éves szinten viszont nőttek az élelmiszerárak

Agro Napló
Több mint 3 %-ot csökkent a FAO élelmiszerár-index 2017 utolsó hónapjára, de az éves átlag még így is 8,2 %-kal haladta meg a 2016-os értéket – közölte a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak decemberben, különösen a növényi olajok és a tejtermékek ára esett nagyot, adta hírül a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, ma megjelent élelmiszerár indexe.

A havi mutató, amely az alapvető élelmiszerek nemzetközi piacokon tapasztalható ármozgásait követi le, 169,8 pontjával 3,3 %-kal volt lejjebb novemberi értékéhez képest.

Hiába az év végi gyengülés, a FAO élelmiszerár-index éves átlaga (174,6) 8,2 %-kal haladta meg a 2016-osat, kiérdemelve az elmúlt három év legmagasabb éves értéke címet is.

A tejtermékek árindexe majd 10 %-ot zuhant decemberben a hatalmas exportkészletek és a tejporok, illetve a sajt és vaj iránti visszafogott kereslet együttese miatt. Ennek ellenére a mutató éves összesítésben 31 %-kal volt fölötte az azt megelőző évinél.

A növényi olajár-index 5,6 %-ot csökkent novemberhez képest a pálmaolaj árának esése miatt – utóbbi a felgyülemlett maláj és indonéz készletekkel magyarázható. Ami, cserébe, a szójaolaj jegyzését is lefele nyomta. 2017-ben ezen alindex szintje összességében 3 %-kal volt magasabb a korábbi évhez képest.

A cukor árindexe szintén lejtmenetben volt (-4,1 %) a szezonális behatások és az előttünk álló év nagyobb kínálatának reményében. Átlagosan ezzel 11,2 %-kal volt alacsonyabb a cukorárak szintje tavaly, mint két évvel korábban.

Lényegében változatlan maradt azonban a gabonafélék összesített ára, a trend már a harmadik hónapja kitart: a búza árának gyengülését ellensúlyozta a kukorica és rizs drágulása. A 2017-es átlag 3,2 %-kal haladta meg a 2016-ost, de még így is 37 %-kal kevesebb volt a 2011-es rekordértéknél.

A húsárak valamelyest erősödtek decemberben, és jelentősebben (9 %-kal) az év során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!