Dél-amerikai együttműködési lehetőségek a borászatban

Agro Napló
Négy latin-amerikai országgal ismertették meg a szőlészet és borászat területén a tudományos együttműködési lehetőségeket az Agrárminisztérium (AM) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) közös rendezvényén január közepén.
Fotó: Vermes Tibor

Az Agrárminisztérium és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete közös workshopot rendezett, négy latin-amerikai ország – Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru – nagyköveteinek és elöljáróinak részvételével. A pécsi esemény célja az volt, hogy a latin-amerikai országokkal megismertessék a szőlészet és borászat területén a tudományos együttműködési lehetőségeket. A bor a mezőgazdasági termékek gyémántja, amely a magyar kultúrától és hazánk arculatától elválaszthatatlan.

Bencsik Dávid, a szaktárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen hangsúlyozta a tudományos együttműködések jelentőségét. Úgy vélte: az ebből fakadó eredmények, tapasztalatcserék segíthetik az agráriumot, és azon belül a borászati szektort, hogy napjaink kihívásaival – például a klímaváltozás negatív hatásaival – szemben sikeresen ellen tudjon állni.

Fotó: Vermes Tibor

A helyettes államtitkár reményét fejezte ki: a tudományos együttműködéseket követően a gazdasági és külkereskedelmi relációk is erősödni fognak a térség államaival. A magyar borok a hazai agrár-külkereskedelem meghatározó termékei, ezért fontos, hogy újabb piacokat lehessen szerezni ezen a területen.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének génbankja 1800 fajtát őriz, ezzel nemzetközileg is jelentős intézetté vált. Bencsik Dávid szerint lehetőség van a magyar tudást átadni a dél-amerikai partnereknek, aminek alapján ők is képesek lesznek megtalálni azokat a rezisztens fajtákat, amelyek a változó klimatikus körülmények között a saját országaikban is sikeresen termeszthetők.

Fotó: Vermes Tibor

Az eseményen a közelgő Vince nap apropóján Cziglányi Zsolt atya egy rövid imádságot követően megáldotta a szőlővesszőket. A tőkékre pedig a régi szokást felelevenítve hurkákat és kolbászokat helyeztek el – foglalta össze a kormányzati hírportál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!