2024. április 19. péntek Emma

Díjazták a legjobb állattenyésztőket

Agro Napló
Az idén 12. alkalommal ismerték el a legjobb hazai állattenyésztők munkáját, tudását a Kaposvári Állattenyésztési Napokon. Több mint 400 tenyészállatot - köztük mintegy 130 szarvasmarhát, 150 juhot, 10 kecskét, 33 sertést és 22 lovat neveztek be a versenyre.  

Fotó: kapos.hu

Zászlós Tibor a díjátadón elmondta: kivételes öröm, hogy a tenyészállatok szemléje és az elismerések átadása éppen Szent Mihály napjára esik, hiszen ez a nap hagyomány szerint a gazdasági év zárása, a számvetés időszaka - mondta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke. Szavai szerint az állattenyésztői kiállításokon találkozhatnak a szakma képviselői a legfrissebb eredmények mellett azzal is, merre tart a hazai állattenyésztés. Hozzátette, ebben nyilvánul meg leginkább a szakma mai, modern kori számvetése.

Zászlós Tibor hangsúlyozta: a modern technológiákkal, a digitalizáció adta lehetőségekkel az állattenyésztésben is élni kell, mindez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar tenyésztők versenyképesek legyenek a nemzetközi színtéren is.

A show bírálatokon eredményesen szerepelt tenyészállatok felkészítéséért és bemutatásáért a tenyésztők az egyes kategóriákban 1-3. helyezésért járó trófeát, a fajonként kiosztott nagydíjat, valamint a MÁSz nagydíjat vihették haza.

A MÁSz tenyésztői díját a Húshasznú Szarvasmarhatenyésztő Bt. (Nyőgér) képviselője vehette át Wagenhoffer Zsombortól, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSz) ügyvezető igazgatójától. A tenyészetből hozott állatok ugyanis két első, egy-egy második és harmadik helyezést kaptak, továbbá a nagydíjas egyed is az övék, így a valamennyi kategóriát (faj és hasznosítás) felölelő pontversenyt fölényesen megnyerték.

A MÁSz tenyésztőszervezeti díjat a Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetség (MJKSZ) kapta az elmúlt 25 évben a tenyészállat bemutatók és a Szent Mihály Napi Juhtenyésztő Fórum szervezésében kifejtett színvonalas munkájukért.

Nagydíjat kaptak az alábbi tenyésztők:

Holstein-fríz

Pálhalmai Agrospeciál Kft. – Gabi nevű tehene Grand Champion

Borjádi Mg. Zrt. – Flóra Fontaine nevű tehene Reserve Champion

Magyartarka

Húshasznú Szarvasmarhatenyésztő Bt. (Nyőgér) – Hilda nevű tehene

Sertés

Fekete József (Gyanógeregye) – piétrain x hampshire kansüldője

Juh

Holló Mátyás (Uszod) – berrichon du cher jerke csoportja

Kecske

Farkas Gyöngyvér (Nemesapáti) – anglo-núbiai gödölye csoportja

Pekár László (Pereked) – Róna nevű magyar hidegvérű kancája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!