Diógondok: baktériumfertőzés tette tönkre a termést

Agro Napló
Zala megyéből érkezett panasz a dióra: a termés egy része elfeketedik, aztán a szemek lehullanak a fáról. A magbél is tönkrement a termés több, mint ötven százalékánál.
Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Két éve volt hasonló helyzet, tavaly viszont nagyon szép és egészséges volt a dió – idézte a zaol.hu olvasóját az Inforstart.hu. Úgy értesült, hogy fúrólégy okozta a betegséget, arra viszont nem kap választ, lehet-e ellene bármi módon védekezni.

A lap megkérdezte Mihályka Gyula agrármérnököt, aki előbb a konkrét kérdésre válaszolva azt mondta, a fúrólégy ellen elvileg lehet permetezéssel védekezni, ám arra még a nagyobb gazdaságok sem igazán készültek fel, hogy ezt magasra nőtt, adott esetben akár 20-30 méteres diófáknál a földről meg tudják oldani. Az agrármérnök szerint azonban nem fúrólégy okozta a dió jelzett betegségét, hanem bakteriális fertőzés, az úgynevezett gnomónia.

– Fúróléggyel Zalában még nem találkoztam, a betegség tünetei egyértelműen a gnomóniára utalnak – mondta Mihályka Gyula. – A leveleken megjelenő barnás foltok és az elfeketedő gyümölcs is ennek a jele. Ha viszonylag korán megbetegszik a növény, a fertőzés a magbélig is eljut, s tönkreteszi. Kései fertőzéskor a magbél sértetlen marad, de a termés korán beérik, és emiatt idő előtt lehullik.

Mihályka Gyula hozzátette: a gnomónia terjedésének – a szőlőt megtámadó peronoszpórához hasonlóan – kifejezetten kedvez a csapadékos időjárás, amit idén tavasszal tapasztaltunk. A fertőzés ellen réztartalmú vegyszerrel lehet védekezni, ám a permetezés a fentebb már említett okok miatt nehézkes, a fák magassága miatt a leghatékonyabban a levegőből végezhető el, ami a kisbirtokok, háztáji gazdaságok vagy akár családi házak, szőlőhegyi ingatlanok esetén szinte elképzelhetetlen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!