Dr. Kuroli Géza professzoré az idei Pro Urbe díj

Agro Napló
A mosonmagyaróvári agráregyetem egykori dékánjának, az 1956-os óvári sortűz egyik súlyos sérültjének, dr. Kuroli Gézának ítélte oda idén Mosonmagyaróvár a város Pro Urbe díját, melyet a nemzeti ünnepen adtak át.

„Egy tehetséges, tisztességes emberről beszélni nagyon hálás feladat. Különösen akkor, ha az illető élete tele van szinte népmesei elemekkel, ráadásul drámákkal is, és érződik, hogy az illető kiválasztott ember" – kezdte a laudációt az idei Pro Urbe díjas dr. Kuroli Gézáról dr. Gergátz Elemér egykori földművelésügyi miniszter.

A mosonmagyaróvári városháza dísztermében adták át augusztus 20-án a Lajta-parti város legrangosabb elismerését. Dr. Kuroli Géza egészségi állapota miatt a díjat Árvay István polgármestertől Móroczné Kuroli Éva vette át, aki édesapja nevében is köszönte a kitüntetést.

Az idei Pro Urbe díjas 1936 októberében született Szerecsenyben és húszévesen, 1956 szeptemberében érkezett Óvárra. Gazdász akart lenni. Elsőévesként ő is azok között volt, akik a szolidaritás jegyében az óvári laktanyához vonultak. Az ünneplés  s a tüntetés az ÁVH-s laktanya előtt véres megtorlásba torkollott. A fiatalembert a földön kúszva találta el a géppuskatűz. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az utolsó kenetet is feladták neki. Hét műtét várt rá. Nagy akaraterejének, élni akarásának köszönhető felépülése és hogy az egyetemen sem veszített évet.

1962 óta tanársegédként, majd adjunktusként, később egyetemi docensként, 1983 óta pedig professzorként oktatott és kutatott az óvári akadémián. Harmincegy évig vezette a növényvédelmi tanszéket. Az egyetem és a kar vezetőségében 22 évig vett részt, 1985–1994 között dékáni feladatokat látott el. Negyvennégy éves oktató-kutató munka után 70 évesen vonult nyugdíjba. Számos kitüntetés – köztük a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje – birtokosa.

Kisregényben a története
Reisinger Attila A Lajta menti forradalom című legújabb kisregényének egyik fejezetében dr. Kuroli Géza szemszögéből látjuk az 1956-os sortüzet.

Forrás: kisalfold.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!