Drasztikus esés a fagyasztott megy kereskedelemében

Agro Napló
Globális szinten 2018-ban 17,6 százalékkal csökkent a fagyasztott megy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci körképe szerint Magyarországon is nyomottak az árak.

Lengyelország az egyik legnagyobb fagyasztottmegy-előállító. 2018 januárja és decembere között 51 452 tonnát exportáltak, ami 13,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben, amikor fagykár miatt a 60 százalékkal, 70 ezer tonnára csökkent a termés. Tavaly a lengyel meggytermés visszatért 180 ezer tonnára, de az aszály miatt a gyümölcsökkel minőségi problémák voltak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképében.

A kereslet lassan csökkent és júliusban a szezon eleji árak is – EXW paritáson – 0,85 €/kg-ról 0,75 €/kg-ra (0,84 $/kg) estek. A termelők 1,24 zlotyi/kg (0,32 $/kg) áron tudták eladni a gyümölcsöt a fagyasztóiparnak, míg a gyümölcslégyártóknak 0,56 zlotyi/kg áron szállítottak, a magas hőmérséklet és a csapadékhiány okozta öntözési költségnövekedés ellenére.

A lengyel termelők aggodalmukat fejezték ki a gyenge kereslet, az alacsony árak és a versenytársaik, Szerbia és Ukrajna növekvő kínálata miatt. Ukrajna exportja egyelőre még nem túl jelentős, de a lengyel termelők aggódnak a nagy volumenű, új ültetvénytelepítési beruházások miatt, amik a következő években piaci túlkínálathoz vezethetnek.

Ehhez képest Szerbia fagyasztottmeggy-exportja 28 százalékkal 27,733 tonnára csökkent, miközben a 2018-as rekordtermés megfelezte a késztermék árakat 1,20 €/kg-ra. A készleteket stabilnak tartják 1,00 €/kg körüli EXW áron.

A magyar export is lecsökkent 7400 tonnáról kevesebb, mint 4000 tonnára. Az árak 1,15 €/kg szinten kezdődtek és jelenleg 1,05 €/kg körül alakulnak EXW paritáson. A nagyon alacsony árak miatt sok feldolgozó határozott úgy, hogy nagyobb mennyiséget helyez el a hazai piacon, ahol hagyományosan nagyobb mértékben fogyasztják a meggyet - olvasható a NAK piaci körképében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Átlagosnál kisebb meggytermés jöhet

Átlagosnál kisebb meggytermés jöhet

Idén a tavaszi fagyok miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körk...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!