2024. március 29. péntek Auguszta

Drónok típusminősítése: Még nem intézte el? Ne aggódjon, van még idő!

Agro Napló
A Nébih tájékoztatja a permetező drónokat gyártó, forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az új rendelet*, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.

A minősítési eljárást a gyártó és/vagy forgalmazó köteles kezdeményezni, annak érdekében, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

A módosító rendelet* rögzíti, hogy a típusminősítési eljárás követelményrendszerét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a honlapján teszi közzé. 

A MATE szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek – beleértve az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is – minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét, amely elérhető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján, ide kattintva. Itt lehet tájékozódni – egyebek mellett – a MATE részére benyújtandó dokumentumokról, a minősítési eljárás menetéről, az esetlegesen szükséges adatpótlás feltételeiről, valamint az eljárások időigényéről és díjszabásáról.

Pozitív eredménnyel zárult típusminősítési eljárást követően a permetező dróntípusok forgalomba hozatali engedélyt kapnak és bekerülnek a MATE által vezetett kapcsolódó nyilvántartásba. Az érvényes engedély meglétének igazolására a növényvédelmi gépre – feltűnő helyre – matricát kell felragasztani. Az igazoló matricákat szintén a MATE adja ki.

Azokra, akik permetező drónt vásárolnak, ebben a tekintetben nem vonatkozik kötelezettség, ugyanakkor célszerű minden esetben meggyőződniük arról, hogy a kereskedőtől vásárolni kívánt permetező drón rendelkezik-e érvényes forgalomba hozatali engedéllyel és igazoló matricával.

Kiemelendő, hogy Magyarország területén, annak légterében a mezőgazdasági légi járművel történő mező- vagy erdőgazdasági célú, növényvédő szerrel, növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi vagy talajerő-gazdálkodási tevékenységek végzését ugyancsak rendelet** szabályozza.

Felhívjuk az érintett, permetező drónokat gyártó és/vagy forgalmazó vállalatok figyelmét, hogy a korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek. A Nébih a már értékesített eszközök esetében meghosszabbította a határidőt és 2022. június 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására a már megkezdett eljárások esetében.

Azoknak, akik korábban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező (nem típusminősített) permetező drónt vásároltak, ajánlatos folyamatosan figyelemmel kísérniük a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján a minősített típusok listáját és meggyőződniük arról, hogy a korábban beszerzett permetező drónjuk rendelkezik-e már érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.
A határidő meghosszabbításának oka, hogy a MATE a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyelőre nem tudta teljes körűen elvégezni a bejelentett típusok minősítéséhez szükséges szabadföldi vizsgálatokat.

2022. július 1-től a MATE részére benyújtott kérelmek elbírálása, illetve a permetező drónok típusminősítése a vonatkozó rendeletben foglaltak szerint – adminisztratív minősítés esetében 30 napos, vizsgálattal megvalósuló minősítés esetében pedig 90 napos határidővel – folyamatos lesz.

A Nébih 2022. július 1-jét követően – a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével – a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít.

Hivatkozott jogszabályok:

* a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendeletet módosító 45/2021. (XII. 1.) AM rendelet
** 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!