Duplájára emelkedett a Tanyafejlesztési Program keretösszege

Agro Napló
A tavalyi évhez képest duplájára, összesen 2,4 milliárd forintra emelkedett a Tanyafejlesztési Program keretösszege 2019-ben – közölte az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára egy szakmai fórumon csütörtökön Nyíregyházán.

Viski József emlékeztetett, Magyarországon jelenleg körülbelül 300 ezer ember él külterületeken, azaz aprófalvakban, zártkertekben vagy tanyákon, az ő életkörülményeik javítására indította el a kormány 2011-ben ezt a programot.

Az agrártárca tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár kiemelte, a program hétéves működése során már mintegy kétezer pályázatot bíráltak el pozitívan. Ez több mint 8,9 milliárd forint megítélt támogatást jelent. A megemelt keretösszegnek köszönhetően pedig az idei évben újabb, mintegy 2,4 milliárd forintról születik döntés a pályázatok benyújtását követően,ennek kifizetése előleg formájában ez év december 31-ig megtörténik.

A tavaly decemberben megjelent pályázati felhívásokra a támogatási kérelmeket már január 28. óta lehet szerkeszteni és kitölteni a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján. A pályázatok véglegesítésére, egyúttal benyújtására ez év február 4-11. között lesz lehetőség.

A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatót követő gazdafórumon a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető támogatásokról is beszámolt. Mint mondta, április elejéig benyújthatóak a támogatási kérelmek a tanyák háztartási léptékű villamos energia, és vízellátása, valamint szennyvízkezelésének fejlesztéseit segítő pályázatra. Az irányító hatóság idáig 252 kérelem támogatásáról döntött, mintegy 1,3 milliárd forint összegben. Tekintettel arra, hogy a beérkezett kérelmek feldolgozása folyamatos és a pályázat jelenleg is nyitott, ezért a nyertes kérelmek száma, illetve a megítélt támogatás összege várhatóan a jövőben tovább emelkedik.

A Vidékfejlesztési Program végrehajtása kapcsán a helyettes államtitkár elmondta: már több mint 176 ezer kérelem támogatásáról született döntés, és az irányító hatóság több mint 1300 milliárd forintra tett kötelezettségvállalást. Jelenleg 19 pályázati felhívás nyitott, amelyekről az érintettek a www.szechenyi2020.hu honlapon tájékozódhatnak – tette hozzá Viski József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!