MENÜ

Egy híján 20 meggyes sör szerepelt a Szupermenta nyári tesztjén

2021.08.30.

Egy híján húsz meggyes sört vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta legutóbbi terméktesztjén; laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem volt gond – közölte lapunkkal a hatóság, megjegyezve: jelölési hibák miatt azonban négy termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig, nem megfelelő nyomon követhetőség miatt, élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kellett kiszabnia az ellenőröknek.

 

Az ellenőrzésről készített összegzés emlékeztet: a nyári szezonban sokak kedvenc itala a hűsítő meggyes sör, éppen ezért a Szupermenta program elletőrei augusztusban teljeskörű vizsgálatnak vetett alá 19 terméket, köztük 14 dobozos és 5 üveges csomagolású italt. A termékek alkoholtartalma jelölésük alapján 3,3-tól egészen 8 térfogatszázalékig terjedt.

         A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek ellenőrizték a termékek élelmiszerbiztonsági és -minőségi megfelelőségét. Vizsgálták többek között a meggyes sörök alkoholtartalmát, eredeti- és valódi extrakttartalmát, az alkohol eredetét és az ochratoxin-A mennyiségét, vagyis a penészgombatoxin esetleges jelenlétét. Ellenőrizték a tartósítószerek, színezékek, mennyiségét is és számos további mikrobiológiai és egyéb vizsgálatot végeztek. Minden tesztelt termék, minden paraméterben megfelelt az előírásoknak.

Ezúttal sem maradtak el a hatósági ellenőrzések. A szakemberek négy terméknél találtak jelölési hibát, előfordult, hogy egy-egy terméknél egyszerre többet is. A Nébih az érintett három gyártó és egy forgalmazó ellen hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, mindösszesen 160 ezer forintot.

         Fontos szempont volt a nyomon-követhetőség ellenőrzése is. Az élelmiszerlánc-biztonság megvalósításához ugyanis elengedhetetlen a megfelelő nyomon-követési rendszer, amelynek alapfeltétele az előállítás megkezdésétől a vásárlókhoz történő eljutásig az adott meggysörök pontos dokumentálása. A szakemberek e téren hat terméknél tapasztaltak kisebb hiányosságot, emiatt az érintett kereskedelmi üzletláncokkal szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki 300 ezer forint értékben.

         Tíz esetben kisebb jelölési és gyártmánylappal kapcsolatos hibákat is találtak a hatósági felügyelők. Erről az érintett gyártókat/forgalmazókat tájékoztatták és felhívták a figyelmet a hibák javítására.

         A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb pontja a kedveltségi vizsgálat, ahol ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a dobogó legfelső fokára a Kézműves Meggyes sör lépett, a második helyen a Lindemans Kriek Meggyes sör végzett, míg a harmadik helyet a St. Louis Kriek Meggyel ízesített belga sör érdemelte ki.

         További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/szemrevalo-meggyes-sorok-tesztelve/ - olvasható az összefoglalóban.

Fotó: Nébih