Egyiptom számít a magyar szakértelemre és vállalatokra

Agro Napló
Egyiptom fontos stratégiai partnerként tekint Magyarországra a legváltozatosabb mezőgazdasági területeken, beleértve a különféle technológiák és élelmiszergazdasági termékek kivitelét, az agrárkutatás-fejlesztési információ- és tapasztalatcserét, továbbá a felsőoktatási ösztöndíjak terén történő szakterületi együttműködést is.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Essam Fayed egyiptomi mezőgazdasági és talajjavítási miniszterrel folytatott egyeztetést azt követően, hogy az együttműködési szándékot az elmúlt időszakban a legmagasabb politikai szinteken erősítették meg a két országban.

A találkozó során Fazekas Sándor azt jelezte egyiptomi partnere felé, hogy Egyiptom mezőgazdasági fejlesztési programjának előkészítése és kivitelezése során Magyarország egyebek mellett olyan zárt rendszerek kiépítése tekintetében is kész a partnerségre, mint például a tej- és húscélú szarvasmarha-tartás és az üvegházi termesztés.

Az egyiptomi delegáció látogatást tett több olyan öntöző- és csöpögtető technológiákat értékesítő magyar cégnél is, ahol a megtekintett cégek bevonása egyaránt felmerült a technológiavásárlásba és az egyiptomi beruházásokba is. Magyarország örömmel együttműködik a kapcsolódó területeken, hiszen komoly tapasztalatokat szereztünk mind a talajminőség javítása, mind pedig a szárazságtűrő növényi vetőmagokra vonatkozó és az eltérő klimatikus viszonyokra alapozott állattenyésztési kutatások tekintetében – jelentette ki Fazekas Sándor.

Az egyiptomi delegáció érdeklődést mutatott a magyar takarmánykukorica importálása iránt is. Fazekas Sándor ennek megfelelően biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy készek vagyunk Európa talán legjobb minőségű gabonájának egyiptomi kivitelére is, ráadásul készleteink mentesek a világszerte jelenlévő fuzária fertőzéstől is. Konzerv- és feldolgozott tejtermékeink, amelyek több mint 120 országba jutnak el, szintén a kapcsolatbővítés perspektivikus területét képezik. Kiváló állattenyésztési génállományaink és e területen szerzett, észak-afrikai tapasztalataink pedig lehetővé teszik azt, hogy Egyiptom az ottani éghajlati viszonyoknak megfelelő állatállományhoz és magas tápértékű élelmiszerhez jusson.

A tárgyalópartnerek abban is egyetértettek, hogy a felsőoktatási ösztöndíjak hozzájárulnak ahhoz, hogy a hagyományosan jó intézetközi kapcsolatok újra a korábbi színvonalra emelkedjenek. E lehetőségek egyre nagyobb mértékben állnak az egyiptomi vendéghallgatók rendelkezésre. Így nem csupán arra nyílik mód, hogy a diákok betekintést nyerjenek az Egyiptom által hagyományosan nagyra értékelt magyar szakértők tudásanyagába, emellett hazájukba visszatérve a kölcsönös előnyökkel járó együttműködések előmozdítóivá is válhatnak mindazok, aki Magyarországon folytatták tanulmányaikat – mondta el a tárcavezető.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!