Egyre drágább lesz a tojás karácsonyig

Agro Napló
Európában és Magyarországon is megindult az étkezési tojás árának emelkedése, ami várhatóan az év végéig kitart - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) csütörtökön az MTI-vel. Még így is jobb a helyzet, mint Lengyelországban, ahol karácsonyra eltűnhet a tojás a boltokból, mert a termelőknek jobban megéri exportálni termékeiket, mint a hazai boltokban keresni rájuk vevőt.

A tájékoztatás szerint az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

A budapesti Nagybani Piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojások árai megközelítik, illetve meg is haladják a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak - jelezte a BTT.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: a magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok vásárlóihoz képest.

A lengyeleknél el is fogyhat a tojás

Egyre kevesebb tojás érkezik a lengyel szupermarketekbe, mert a termelők exportálják termékeiket - írta a Business Insider lengyel változatára hivatkozva a napi.hu.

 

A fő ok a nyugat-európai tojások a fipronilfertőzése. Főként Hollandiában, Belgiumban és Németországban jelentkezik ez a probléma. Hasonló a helyzet Olaszországban megjelent madárinfluenzával - az olaszok Európa legnagyobb tojástermelői. Ezekben az országokban betegségek miatt kieső kínálatot importból pótolják.

Mint a Baromfi- és Takarmánytermelők Kamarájának elnöke, Mariusz Szymyslik elmondta, egy közepes méretű tojásért a lengyel termelők külföldön 45-50 groszyt is kapnak (40 forint), ugyanezért a minőségért és nagyságért a hazai nagykereskedők 37-39 groszyt fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a baromfitartókhoz nem jut több 33 groszynál.

Szymyslik szerint az árakat növelik az olyan ipari vásárlók is, mint az élelmiszer-, a kémiai vagy a kozmetikai ipar cégei. Az ide szánt tojások a kereskedelmi forgalomba kerülőknél mindig kevesebbe kerültek, de az utóbbi időben ez az irány megfordult.

A kamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ez a helyzet a lehető legrosszabb pillanatban, a karácsonyi ünnepek közeledtével következett be. Ha valami rendkívüli változás nem történik, akkor előállhat az a példátlan helyzet, hogy a rendszerváltás után először a tojás éppen az ünnepekre hiánycikk lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lesz-e tojás karácsonykor?

Lesz-e tojás karácsonykor?

A tojástermelők teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni – reagált a Magyar Tojáss...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!