Egyre ismertebb a hungarikum mozgalom-Videóval

Agro Napló
A tavalyi év meghatározó volt a hungarikum mozgalom számára, hiszen megkezdődhetett a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a hungarikumokról szóló szakmai rendezvényen.

Kardeván Endre az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának kiállítással egybekötött konferenciáján kiemelte: a gyűjtőmunka megkezdését lehetővé tette, hogy tavaly megalakult a Hungarikum Bizottság, elkészült a hungarikum törvény végrehajtási rendelete és megkezdhették működésüket az Értéktár Bizottságok.

A Hungarikum Bizottság fontos célkitűzése, hogy nemzeti értékeinket és a hungarikumokat a magyar és a nemzetközi nyilvánosság minél szélesebb körben megismerje, hiszen ezen értékek a magyar hagyományok és kultúra megtestesítői – fogalmazott Kardeván Endre. Hozzátette, hogy a helyi értékek összegyűjtése, és az ennek nyomán elinduló települési, megyei vagy akár országos szintű kezdeményezések, rendezvények a nemzeti egység erősítését, a magyarság összefogását szolgálják, amire nagy szükség van.

A Hungarikum Bizottság e folyamatok ösztönzésére a múlt évben és az idén is pályázati felhívásokat tett közzé, amelyek iránt nagy volt az érdeklődés. A tavaly erre a célra létrehozott elektronikus felületen több mint 1000 pályázatot zártak le. A pályázók közül 135-tel szerződést is kötöttek ez év elején. A nyertesek támogatására eredetileg 145 millió forint állt rendelkezésre, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium további 100 millió forinttal egészített ki saját forrásból.

Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára az MTI-nek elmondta, hogy a testület működtetésére tavaly 500 millió forint állt rendelkezésre, és az idén is hasonló összegből gazdálkodnak.

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!