Egyre nő az aszálykár

Agro Napló
Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet megszűnéséhez. A repce 15 százalékát tette tönkre a csapadékhiány, bizonyos helyeken szinte teljesen elszáradt a vetés.

A búza, az árpa és a zab nem bokrosodott megfelelően, eddig több mint húszezer hektárról jelentettek kárigényt a gazdák. A kajszi most virágzik, az éjszakai fagyok ugyan okozhatnak kárt, ám a termelők egyelőre optimisták.

Ritkán tapasztalt szárazság sújtja a szántóföldeket, az őszi vetésű növényeknél jelentős gondot okoz az aszály. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke a Magyar Nemzet kérdésére kiemelte: mintegy 150 milliméternyi csapadékra, vagyis három-négy átlagos hónapban hulló esőre lenne szükség ahhoz, hogy megszűnjön az aszály. Az őszi vetésű növények közül a repcét érte a legnagyobb kár.

A szántóföldi növénynek országszerte mintegy 15 százalékkal csökkent a termőterülete, ugyanakkor bizonyos területeken a 90 százalékot is eléri a gazdák vesztesége. Ennek oka, hogy a növény a szárazságban nem kelt ki, ki kellett tárcsázni, helyére pedig tavaszi vetésű növényeket – jellemzően napraforgót, kukoricát – vetnek a gazdák. Az őszi vetésű búza, árpa és zab nem bokrosodott megfelelően, a helyzeten már az sem segít érdemben, ha a következő hetekben esősebb időszak köszönt be. A műtrágyázást is hátráltatja a csapadékhiány, mivel a mélyebb talajrétegekbe eső híján nem jut be a tápanyag.

A szakember arra is figyelmeztetett, a tavaszi vetési munkákat is hátráltatja a száraz talaj, leginkább a cukorrépánál okoz problémát a helyzet. Kiemelte: a gazdák felelőssége, hogy a talaj lesimításával, az egyéb energia- és víztakarékos művelési megoldásokkal csillapítsák a szárazság okozta hatásokat. Ezekkel az agronómiai megoldásokkal a szárító böjti szelek már kevésbé fokozzák az egyébként is katasztrofális helyzetet. Ritkán fordul elő ekkora szárazság márciusban, általában a belvíz szokott problémát jelenteni. Vancsura József hozzátette: az idei szezon kilátásai kedvezőtlenek, aszálykárra eddig immár több mint húszezer hektárról érkeztek jelzések.

– Nem temethetjük az idei szezont, habár előttünk áll néhány hideg, fagyos éjszaka – mondta lapunk megkeresésére Mártonffy Béla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti országos osztályának elnöke elmondta, teljes virágzásban van a kajszibarack, a fagyérzékeny gyümölcs mínusz öt, mínusz hat Celsius-fokig ugyanakkor kevésbé érzékeny. Abban az esetben, ha a virágok 15-20 százaléka megmarad, a kajszibarackszezon megmenekül. Mártonffy arra is kitért, egyre több helyen fejeződnek be a kertészeti fejlesztések. Ezeknek a beruházásoknak (elsősorban a magasabb technológiának) köszönhetően nagyobb lesz a hazai zöldség- és gyümölcskínálat, ezzel pedig csökken az import és az export, ami kedvezően hat az ágazatra. A szakember hozzátette: egyetért a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács azon kezdeményezésével, hogy az öntözési szezont két héttel hozzák előrébb.

A FruitVeB a gazdák nevében a napokban azzal a kéréssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, hogy a hivatalos öntözési idény kezdetét hozzák előre. Közleményükben kiemelték: az intézkedés kiemelten fontos lenne, mivel elkezdődik a zöldborsó, mák, olajretek, spenót vetése, de hamarosan vetni kell a vöröshagymát, a gyökérzöldségféléket is. A rendkívüli aszály ­miatt kelesztő öntözés nélkül nincs esély arra, hogy a földbe került vetőmagok kikeljenek.

Mivel az öntözési idény hivatalosan csak április 15-én indul, így a legtöbb vízgazdasági társulás nem vagy csak támogatás nélkül hajlandó öntözővizet biztosítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!