Egyszerűbb növény-egészségügyi eljárás az FD fitoplazma fertőzés terjedésének megakadályozására

Agro Napló
A jövőben helyszíni szemle alapján, azonnal elrendelheti a hatóság az FD fitoplazma fertőzéssel érintett, körülhatárolt területeken az elhanyagolt szőlőterületek felszámolását. Az intézkedést a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásáról szóló rendelet december 14-én megjelent módosítása teszi lehetővé.

A korábbi előírás szerint fitoplazma fertőzés esetén a művelés, gondozás, kötelező védekezés elrendelése egyedi felszólítás alapján történt az illetékes kormányhivatal helyszíni szemléje után. Azaz nem volt lehetőség az elhanyagolt - potenciális fertőzési forrást jelentő - ültetvények azonnali felszámoltatására.

A jövőben nem lesz szükség a tulajdonosok egyedi felszólítására, mert a körülhatárolt területet kijelölő határozat tartalmazni fog minden, a területen található szőlő gondozására vonatkozó felszólítást. Amennyiben a gondozatlan állapot megszüntetése - metszés és a fitoplazmát terjesztő kabócák elleni növényvédő szeres védekezések elvégzése - nem történik meg, a szakemberek haladéktalanul elrendelik a gondozatlan ültetvény kivágását. Az intézkedés lehetővé teszi a potenciális fertőzési források felszámolását a fertőzési ciklus kezdete előtt.

A NÉBIH felhívja azok figyelmét, akik birtokában szőlő ültetvény, zárkert van, és nem művelik, haladéktalanul gondoskodjanak a terület megfelelő műveléséről.

A fertőzéssel nem érintett, de elhanyagolt területeken is intenzívebb ellenőrzésre, valamint az ezekre vonatkozó rendelkezések szerinti eljárásra kell számítani.

Kapcsolódó jogszabály:
A növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. FVM rendelet (7. számú melléklet 1.4.1.2. Grapevine flavescence dorée phytoplasma - 81888.oldal)

Kapcsolódó anyag:
A szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD)

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!