MENÜ

Együttműködés a nyúltenyésztés genetikai fejlesztéséért

Agro Napló 2022.06.24.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. elnevezésű nyúltenyésztő vállalkozás – jelentette be az Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A járványhelyzet, a világgazdasági válság és az ukrajnai háborús helyzet átrajzolja az állattenyésztés térképét is – emelte ki Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid. Megfigyelhető például, hogy a hagyományos módszerekkel szakító, új elképzeléseken alapuló állatnemesítés centruma is mind inkább Európa keleti része felé tolódik. Ezt a folyamatot fémjelzi az is, hogy a Hycole, amely a világon a második legnagyobb nyúlhibrid forgalmazója, folyamatosan Magyarországra teszi át tenyésztésének központját – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleményéből az Agro Napló.

A nyúltenyésztő vállalkozás és a MATE közös programja keretében célul tűzték ki a termelés hatékonyságának növelését, amelyet számítógépes tomográfiára (CT) alapozott, vágási kitermelés növelésére irányuló szelekcióval szeretnének elérni. A jobb vágási kitermelés több terméket, ez pedig nagyobb bevételt jelent az állattenyésztő számára. Ilyen együttműködésekre van szüksége a MATE-nak, ha Közép-Kelet-Európa meghatározó agrárfókuszú egyetemévé kíván válni – zárta szavait a rektorhelyettes.

 

nyúltenyésztés_együttműködés_mate02

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A magyar szürkeállományra, észjárásra számítva kezdtük meg a genetikai központ Franciaországból Magyarországra telepítését – hangsúlyozta Sándor Ferenc, a Hycole Kft. ügyvezető igazgatója. Ma már 4-5000 anyanyúlból és 1400 tenyészbakból álló nukleusz alapvonalak vannak idehaza, a kor kínálta legmodernebb technológiai körülmények között. Egyedi utat keresünk a húsnyúl nemesítésében és ebben kiváló partner a MATE, illetve a több évtizedes kutatási múlttal rendelkező kaposvári műhely.

 

(Forrás: MATE)