2024. április 19. péntek Emma

Együttműködési agrárfórum Latin-Amerikával

Agro Napló
A mezőgazdaság előtt álló kihívások közül a klímaváltozás hatásainak kivédését, illetve mérséklését jelölte meg a legsürgetőbb feladatnak Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára Gödöllőn, a 4. Magyarország-Latin-Amerika Fórumon – közölte a szaktárca a tanácskozást követően a kormányzati hírportálon.
Fotó: Fekete István/AM

A kormany.hu a megbeszélések témái közül kiemelte: az ágazati kutatatás-fejlesztést (K+F), az öntözést és a vízgazdálkodást, a haltenyésztést, az erdészetet és az erdőgazdálkodást, valamint a nemesítési és termesztési technikákat.

A Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett esemény megnyitóján Farkas Sándor rámutatott: 2015-ben a magyar kormány a Déli Nyitás politikájának meghirdetésével helyesen ismerte fel a latin-amerikai térségben rejlő lehetőségeket. Mint fogalmazott, egy több mint 21 millió négyzetkilométer nagyságú, és több mint félmilliárd lakosú régióval való együttműködés óriási kiaknázandó lehetőséget rejt hazánk számára.

Hozzátette: a népesség magas száma, párosulva a dinamikusan fejlődő gazdasággal és növekvő jóléttel, kiaknázandó piaci lehetőségeket teremt magyar a külkereskedelem számára. Ezért fontos kapcsolataink tovább erősítése a térség államaival – mutatott rá az államtitkár.

Megfogalmazása szerint Magyarország és Latin-Amerika mezőgazdasági együttműködéséhez a latin-amerikai országok változatos földrajzi adottságaikkal, gazdag természeti kincseikkel, és az ebből fakadó változatos mezőgazdasági kultúrájukkal, míg Magyarország a magas szintű szaktudással és a technológiai színvonal biztosításával járulhat hozzá a térség fejlődéséhez. A latin-amerikai országok komoly szerepet játszanak Magyarország különleges élelmiszerekkel - kávé, kakaó, egzotikus gyümölcsök – való ellátásában, a hazai termékek közül pedig a tokaji bor és a mangalica hús a leginkább kedvelt termék ezekben az országokban.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország és Latin-Amerika mezőgazdasági kapcsolatai – azon belül is a kutatási és tudományos együttműködések – hosszú múltra tekintenek vissza, amelyek hozzájárulhatnak napjaink együttműködésének erősítéséhez – olvasható a kormány honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!