Együttműködést kötött az agrárkamara a mezőgépgyártókkal

Agro Napló
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) Mezőhegyesen – számolt be a nak.hu.

A dokumentumot a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Mezőhegyes rendezvény második napján, szeptember 21-én a két szervezet elnöke, Győrffy Balázs és Lőrincz László írta alá.

– Ezzel az együttműködéssel a hazánkban tevékenykedő mezőgazdasági termelők és gépgyártók érdekeinek összehangolását, érvényesítését, piacképességük növelését, szakmai megerősödését kívánjuk elősegíteni. Továbbá fontosnak tartjuk a mezőgazdasági gépekhez értő, magas szintű tudással rendelkező szakemberek biztosítását, a műszaki színvonal és tudásszint emelését, a kutatás-fejlesztés lehetőségeinek növelését is. Mindemellett közös érdekünk, hogy népszerűsítsük a megbízható, minőségi, magyar gyártású mezőgépeket a vásárlók körében, illetve a kamara kedvező gépbiztosítások közvetítésében is a tagsága rendelkezésére áll – mondta az aláírás kapcsán a NAK vezetője.

Mint Győrffy Balázs megjegyezte, a korábbi csökkenés után 2017-ben a mezőgazdasági géppiacot bővülés jellemezte, ami a jelek szerint idén folytatódik. Ezt részben erősíti az is, hogy 2017 végén bírálták el az állattartó telepek korszerűsítésére és a kertészeti gépbeszerzésekre kiírt pályázatokat, amelyeknek a megvalósulása idén várható. Hozzátette, a pénzintézetek továbbra is kedvező hitelezési illetve lízingelési feltételekkel állnak a vásárlók rendelkezésére; a Magyar Fejlesztési Bank például ez év elején hirdette meg a Nemzeti Gépfinanszírozási Programot.

A NAK elnöke elmondta, az idei év első felében a gazdaságok 83,8 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket, ami 10 százalékos növekedést jelent 2017 hasonló időszakához képest. Az alkatrészek beszerzése az egy évvel korábbi szinten alakult, az alkatrészforgalom 23,6 milliárd forint volt 2018 első hat hónapjában.

– A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés nagyjából 75 százaléka 15 cég nevéhez fűződött. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 58 százalékát az erőgépek, 42 százalékát az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek adták. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok. Az idén júliusig eladott 2531 talajművelő gép mennyisége közel 6 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának talajművelőgép-eladásait – ismertette a részleteket Győrffy Balázs.

Lőrincz László MEGOSZ-elnök azt emelte ki, hogy jelentős a magyar gyártású mezőgépek nagy része exportra megy, de fokoznák a belföldi értékesítést is. Ez utóbbit pedig szerinte elősegítheti a mostani stratégiai együttműködési megállapodás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!