MENÜ

EKB: Még nincs vége a drágulásnak

Agro Napló 2022.11.30.

Christine Lagarde szerint az eurózóna inflációja még nem érte el a csúcsot.

 

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett – mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Az Európai Parlamentben hétfőn felszólaló EKB-vezető szerint a nagyfokú bizonytalanság, a szigorodó pénzügyi feltételek és a mérsékeltebb globális kereslet nyomást gyakorol a gazdasági növekedésre, ami várhatóan „tovább gyengül az idei év végén és a jövő év elején.”

Christine Lagarde szerint az EKB határozottan elkötelezett az iránt, hogy az inflációt a középtávú célszintre csökkentse. Ennek érdekében a kamatokat olyan szintre kell emelni, ami ahhoz szükséges, hogy az infláció 2 százalékra csökkenjen. Az EKB vezetője egyébként úgy véli, hogy az eurózóna inflációja még nem érte el a csúcsot. „Szeretném azt hinni, hogy az infláció októberben elérte a csúcsot, de attól tartok, ez nem így van” – mondta Christine Lagarde.

Októberben az euróövezet éves inflációja rekordszintű, 10,6 százalék volt a szeptemberi 9,9 százalék után. Az előzetes novemberi adatokat szerdán teszik közzé, elemzők véleményének az átlagában az szerepel, hogy a mutató 10,4 százalékra lassult – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A Reuters által megkérdezett szakértők azzal számolnak, hogy az eurózóna inflációja idén 8,5 százalék, jövőre 6 százalék, 2024-ben pedig 2,4 százalék lesz és 2025-ben éri el az EKB 2 százalékos célszintjét.

 

(Forrás: HVG)