2024. április 27. szombat Zita

Ekkora támogatást fizettek ki tavaly agrár- és vidékfejlesztésre

Agro Napló
Agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 516,7 milliárd forintot fizettek ki tavaly szeptember 30-ig – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénzügyi hírlevelében.

Az AKI honlapján elérhető hírlevél szerint a támogatások között 53,5 százalékkal a Vidékfejlesztési program kifizetései domináltak, melyek meghaladták a 276 milliárd forintot.

A szántóföldi növénytermesztés részesedése a támogatásokon belül meghatározó volt 2022 első kilenc hónapjában, a források több mint negyedét kapta ez az ágazat; az állattenyésztők a támogatások 24,2 százalékát, a kertészek 6,1 százalékát használták fel – értesült a közleményből az Agro Napló.

A nemzeti agrárkárenyhítési rendszer keretében (I. pillér) a 2021. évi időjárás okozta károk kompenzálására 11,2 milliárd forint összegű kárenyhítést folyósítottak 2022-ben a jogosult termelők számára – írták.

Arra is kitértek, hogy a mezőgazdaság hitelállománya 14,6 százalékkal 1025,5 milliárd forintra emelkedett szeptember végére az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a kedvezményes hitelek aránya 66,6 százalékot, a piaci hitelek részesedése pedig 33,4 százalékot tett ki a hónap utolsó napján.

A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya 4,7 százalékkal 408,9 milliárd forintra bővült, a mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 22,3 százalékkal 616,7 milliárd forintra emelkedett.

Az élelmiszeripar hitelállománya a mezőgazdaságinál nagyobb ütemben, 19,3 százalékkal 734,5 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedév végére – közölte az AKI legfrissebb, negyedévente megjelenő pénzügyi hírlevelében.

 

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

A Balaton Agrár Zrt. szőlőfeldolgozó üzemet épít Ordacsehiben, a cég a márciusban kezdődő, mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!