MENÜ

Elégedetlenek az almapiaci helyzettel a szabolcsi gazdák

2016.10.26.

A fagy- és a jégkár miatt gyenge közepes az idei almatermés. Szabolcs-szatmári termelők döbbenten látják, hogy a szupermarketekben 350 forint körül van az alma kilónkénti ára, miközben tőlük 60 forintért veszik át.

A fagy- és a jégkár miatt gyenge közepes az idei almatermés. Harminc százalékkal marad el a gyümölcs mennyisége a szezon elején becsült 500 ezer tonnától. Hiába kevesebb az alma, a felvásárlási árak még a tavalyinál is alacsonyabbak. Az orosz piaci embargó meghosszabbítása nem kedvez az almaágazatnak, külföldről nagy mennyiségű gyümölcs érkezik az országba. A gazdák olcsón tudják eladni az almát, a nagyáruházakban mégis drága a gyümölcs.

A helyzet évek óta változatlan. Szabolcs-szatmári termelők döbbenten látják, hogy a szupermarketekben 350 forint körül van az alma kilója, miközben tőlük 60 forintért veszik át, a léalmáért pedig 20 forint körüli árat kapnak. Az egyik termelő szerint a magyar almatermelők versenyhátrányban vannak a külföldiekkel, leginkább a lengyelekkel szemben, és sem szakmai, sem politikai támogatást nem kapnak.

Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke az almaszürettel kapcsolatban elmondta: az elmúlt másfél- két hétben az eső akadályozta az almaszedést. Hozzátette: az ár nem változott, az idei évben pedig a minőség sem volt jó a jégverés és a tavaszi fagyok miatt. Rácz Imre kiemelte: a termelőktől 60-70 forintért veszik át az almát, az üzletekben pedig három-négyszeres áron lehet megvásárolni. A göngyöleg és a szállítás, valamint a magas, 27 százalékos áfa is emeli a költségeket. A telepítési kedv is nagyon visszaesett, a betakarításhoz is nehéz embert találni.

Forrás: nak.hu